Varsler voldsomt uvær i Sør-Norge - forholdene ligger til rette for tornadoer

Dagen starter med knallvær og temperaturer opp mot 30 grader, før styrtregnet setter inn. Kombinasjonen kan potensielt føre til små tornadoer i Sør-Norge torsdag.

UVÆR: Det kan bli både sommervarme, lyn, torden og skypumper flere steder i Sør-Norge torsdag. Arkivfoto: Frank Karlsen
UVÆR: Det kan bli både sommervarme, lyn, torden og skypumper flere steder i Sør-Norge torsdag. Arkivfoto: Frank KarlsenVis mer

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for hele Øst- og Sørlandet i morgen, i vente på voldsomme regnbyger fra ettermiddagen. Prognosene viser at uværet treffer få timer etter at store deler av de samme landsdelene våkner opp til sommertemperaturer på mellom 25 og 30 grader.

Senior meteorolog Olav Krogsæther i Storm Geo sier til TV 2 at de ikke kan utelukke at det lokalt kan oppstå små tornadoer. Ifølge kanalen er det første gang i meteorologens 20-årige karriere at Krogsæther har utstedt tornadovarsel.

- I løpet av ettermiddagen kommer den en front med mye fukt og ustabile luftmasser. Siden det er så varmt er det veldig fare for kraftige tordenbyger, og i slike situasjoner kan man få skypumper eller små tornadoer, sier Krogsæter til VG.

Kan komme skypumper

Ved Meteorologisk institutt har de ingen planer om å avvise konkurrentens oppsiktsvekkende prognose.

- Det er veldig varm luft som kommer inn over landet, med opp mot 25-30 grader noen steder. Dette kommer sammen med kraftige regnbyger og torden. Det er den type vær som skaper tornadoer, men det vil ikke være slike tornadoer du ser på TV fra USA, sier meteorolog Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Han understreker:

- Det vil ikke være i nærheten av de styrkene, men det kan komme skypumper. Det er ikke noe vi varsler fra Meteorologisk institutt, men hvis det skal dannes tornadoer i Norge, så er det gjerne når vi har denne slags vær. Så helt utenkelig er det ikke.

Krogsæther selv innrømmer at det er høyst uvanlig å sende ut tornadovarsel her til lands.

- Det er vel egentlig ingen som har turt å sende ut et tornadovarsel i Norge før, det blir så mye styr. Jeg gjorde det nå, men innser at jeg har skapt mye ekstra jobb for meg selv, sier meteorologen til Fædrelandsvennen, ifølge NTB.

  • Det vil heller ikke være første gang det er registrert mini-tornadoer i Norge. Se bare her:
MINI-TORNADO: 26. august i fjor raste en mini-tornado over Vassfjellet i Trondheim. Værfenomenet er ikke noe man ser hver dag. Video: Ron van Blokland Vis mer

Sender ut farevarsel

Det Meteorologene imidlertid er ganske klare på er at det ligger an til noen voldsomme regnbyger i store deler av Sør-Norge.

- Det er ventet veldig kraftige regnbyger, som vil gi lokalt styrtregn. Nå er det sendt ut farevarsel for hele Sørlandet og Østlandet, men det er trolig bare noen få steder som vil oppleve de kraftigste bygene, sier Thorset, og legger til:

- Det er veldig vanskelig å varsle nøyaktig hvor det treffer, men det er snakk om over 30 millimeter nedbør i løpet av en periode på tre timer. Det kan føre til overvann og lokale oversvømmelser, spesielt i tettbygde områder.

Nyhetsbyrået NTB går så langt som å varsle ekstremvær. Det blir imidlertid avvist av statsmeteorologen.

- Vi har ikke varslet ekstremvær, men det er sendt ut oransje farevarsel - som for så vidt betyr at det er en alvorlig situasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut farevarsel på gult nivå for flom og jordskred på Østlandet og Sørlandet for torsdag og fredag.