Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslere fra «fryktens rådhus» vant i retten: - En enorm belastning

Kristiansand tingrett ga erstatning til to kvinner som varslet mot Søgne kommune i Vest-Agder.

FORGYLT FRYKT: Mange mistrivdes på jobb i dette rådhuset i Søgne. Flere følte seg mobbet og i dag fikk varslere medhold i tingretten. Ordfører Astrid Hilde (Ap) håper kommunen nå får ro. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORGYLT FRYKT: Mange mistrivdes på jobb i dette rådhuset i Søgne. Flere følte seg mobbet og i dag fikk varslere medhold i tingretten. Ordfører Astrid Hilde (Ap) håper kommunen nå får ro. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søgne kommune tapte rettssaken mot to varslere.

Kristiansand tingrett ga i dag de to kvinnene medhold på at de er utsatt for ulovlig gjengjeldelse av kommunen som følge av varsel. Retten trodde også kvinnene på at de er varslere.

Dagbladet har tidligere skrevet om «Fryktens rådhus» i Søgne kommune. I det forgylte rådhuset i den lille kommunen i Vest-Agder sier ansatte at de ble mobbet til tårer. Minst 20 mennesker har varslet, alle tilhørte kommunenes administrasjonsavdeling. Her har 24 mennesker sluttet i perioden 2011 til 2016. Avdelingen rommer i alt 25 ansatte.

«Fryktkultur» er begrepet som går igjen. Folk var redde. I dag er flere av de 20 varslerne sykemeldt på ubestemt tid. Flere vurderer å flytte fra bygda og mange har følt behandlingen de fikk som psykisk belastende over flere år, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Stor lettelse

To av de 20 varslerne gikk til sak mot kommunen, blant annet for usaklig oppsigelse. I Kristiansand tingrett vant kvinnene altså fram på flere punkter.

- Dommen er en stor lettelse for mine klienter, og for alle de andre som har varslet om Søgne kommune tidligere, vil jeg tro. Saken har vært en enorm belastning for mine klienter. Denne saken dreier seg ikke om penger, men om å vise at det hele tida har vært kritikkverdige forhold i Søgne kommune. Det har retten nå slått fast, sier Parat-advokat Christen Horn Johannessen.

Han prosederte saken som endte med å gi 45 000 kroner i erstatning til hver av de to kvinnene. Retten tok ikke til følge påstanden om et erstatningskrav i henhold til påstand om at saksøkerne var forbigått i det lokale lønnsoppgjøret.

- Dommen gir oss i all hovedsak fullt medhold. Nå må Søgne kommune ta tak i de kritikkverdige forholdene og bedre arbeidsmiljøet, sier Horn Johannessen.

Ordføreren: - En seier for varslerne

Dommen er ikke rettskraftig ennå. Én av dommerne i tingretten tok ut dissens på kjennelsen.

Søgne-ordfører Astrid Hilde (Ap) sier hun tar kjennelsen til etterretning.

- Jeg tolker dette som en seier for varslerne. De har varslet forsvarlig og blitt møtt med ulovlig gjengjeldelse fra kommunens side. Nå håper jeg dommen blir stående så vi slipper flere krevende rettsprosesser. Denne saken har vært en enorm belastning for varslerne og ansatte i kommunen og uten tvil medført et betydelig omdømmetap for Søgne, sier Hilde.

Hun vitnet til fordel for varslerne i rettssaken.

- Jeg må følge samvittigheten og gjøre det beste for kommunen. Dette er en skadelig sak, ja vel, men hva med dem som er blitt mobbet? Jeg måtte gjøre noe, sa ordføreren til Dagbladet i november i fjor.

Vurderer anke

Ordføreren understreker at hun uttaler seg som ordfører, ikke på vegne av kommunen. Sitatene hun gir Dagbladet er hennes egen oppfatning av saken. Søgne kommune uttaler seg kun gjennom KS, får Dagbladet opplyst.

Ingrid Nyquist fra Søgne er talsperson for flere av de andre som har varslet om fryktkultur i Søgne kommune.

- Denne dommen bekrefter bare det vi har sagt hele tida: Det har vært en fryktkultur og manglende system for varsling i Søgne kommune. Vi er glad på vegne av de to varslerne som har vunnet fram. Dette har jo vi sagt lenge, sier hun til Dagbladet.

Søgne kommune skal nå vurdere om de vil anke dommen. Frode Laurareid, advokat i KS, skal hjelpe kommunen med det. Det var også han som prosederte saken i retten.

«Dommen legger noen rammer som arbeidsgiver må forholde seg til i det videre arbeidet med å løse arbeidsmiljøutfordringene. Det som kommunen nå må ta stilling til, er om disse rammene utgjør for sterke begrensninger på hvilke handlingsalternativer kommunen har og også om disse rammene påfører belastninger andre ansattes rett til forsvarlig arbeidsmiljø. Dette skal jeg nå utarbeide en analyse av og basert på denne analysen gi råd til kommunen om dommen bør aksepteres eller ankes. Dommen er avsagt med dissens og flertallet har også uttrykt tvil om deler av resultatet. Rettslig vurdert bør det være mulig å oppnå et annet resultat i lagmannsretten, men vesentlig for hvilket råd jeg gir vil være om de begrensningene dommen legger på kommunens handlingsrom er håndterbare eller ikke», skriver Laurareid i KS, i en e-post til Dagbladet.

Tingretten bestemte at begge parter skal dekke sine egne saksomkostninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!