Varsleren som filleristet et politidistrikt og vant priser

Robin Schaefer (46) er politioverbetjenten som fikk snudd en henlagt sak til drapsetterforskning, som filleristet et politidistrikt og fikk Fritt Ord-prisen.

KANDIDAT: Robin Schaefer møtte sterkt motstand da han fant ut at Monika Sviglinskaja (8) kunne ha blitt drept. Han kjempet videre som varsler, og vant fram.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KANDIDAT: Robin Schaefer møtte sterkt motstand da han fant ut at Monika Sviglinskaja (8) kunne ha blitt drept. Han kjempet videre som varsler, og vant fram.Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg er svært glad for at min innsats blir verdsatt og sett av andre. På den andre siden tenker jeg på de i tilsvarende situasjon som aldri blir verken sett eller hørt, sa Robin Schaefer etter å ha mottatt Fritt Ord-prisen 7. mai i år.

Gjennom et kritisk blikk og med stort mot, klarte han å få gjenopptatt Monika-saken fra Sund kommune på Sotra. Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død 14. november 2011, med et belte rundt halsen. Politiet henla saken som selvmord i august 2012.

Robin Schaefer kom over saken i 2013 i forbindelse med en annen drapssak. Etter å ha gjennomgått dokumentene, varslet han ledelsen i Hordaland politidistrikt nyttårsaften om at dødsfallet kunne være et drap.

Etter at påtaleansvarlig for saken først nektet å gjenoppta saken, ble den likevel tatt opp igjen 15. mai 2014. Tidligere samboer til Monikas mor ble 20. oktober 2014 pågrepet og siktet for drap.

- Har åpnet øynene 25. november i år ble han tildelt ildsjelprisen 2015 av Politiets Fellesforbund. I begrunnelsen sa forbundsleder Sigve Bolstad at Robin Shaefers eneste mål med innsatsen var at saken skulle få en endelig løsning og at Monikas mor skulle få et endelig svar på hva som hadde skjedd med datteren.

- Denne saken handler om ledelse, kultur og holdninger. Robin har åpnet øynene våre for tilstander vi ikke ønsker å ha i politiet, sa Bolstad.

I mars i år kom Schaefer med boka «Monika-saken - Min historie fra drapsetterforsker til varsler».

I forordet skriver Schaefer: «En åtte år gammel jente dør. Et mulig drap forklart som selvdrap av politiet. Det var det jeg kom på sporet av i desember 2013. Jeg håpet at jeg skulle bli hørt i min egen etat, men det var akkurat det motsatte som skjedde.»

Knusende dom Varslersaken til Robin Schaefer førte til granskning og etterforskning. 25. juni i år kom rapporten fra advokatselskapet Wiersholm. Det ble en knusende dom mot politiledelsen og en sterk oppreisning for Robin Schaefer.

Justisminister Anders Anundsen sa:

- Vi trenger en kultur der det er rom for å ytre seg om kritikkverdige forhold. Der den som varsler blir tatt på alvor og blir møtt med støtte og omsorg, sa Anundsen.

Riksadvokaten har bestemt at saker om mistenkelige dødsfall som er etterforsket av politiet og som politiet går inn for å henlegge, skal forelegges statsadvokaten. En egen coldcase-gruppe bistår nå politidistriktene i alvorlige uoppklarte saker.