Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varsleren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Varsleren» sto i går i sentrum for debatten på Pressefrihetens Dag, under et arrangement i Oslo. Forslaget til ny arbeidsmiljølov gir varsleren beskyttelse dersom han eller hun sier fra om kritikkverdige forhold på en «lojal måte». Denne betingelsen er slik utformet at varsleren slett ikke er beskyttet, slik som f.eks. i Sverige. Lojalitetskravet setter varsleren i en knipe som gjør at de fleste vil se det som best å heller holde kjeft.

Regjeringen har varslet mer utredning, og signaliserer med det at den ikke har tenkt å gjøre noe. For tendensen er jo at det ikke bare i det private, men mer og mer også i det offentlige blir stadig vanskeligere for ansatte å si fra om uheldige forhold. De som har sagt fra, blir utsatt for irettesettelser og andre sanksjoner. Det er en følge av den nyliberalistiske vending, der branding og merkevaretenkning trenger inn over alt. Varsleren trenger en bedre beskyttelse enn lovforslaget gir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!