HEDRET:  De to varslerne Jan Erik Skog og Robin Schaefer. Prisutdelingen finner sted i Den norske Opera torsdag kveld


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HEDRET: De to varslerne Jan Erik Skog og Robin Schaefer. Prisutdelingen finner sted i Den norske Opera torsdag kveld Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Varslerne Skog og Schaefer fikk Fritt Ords Pris

For sin innsats for å avdekke kritikkverdige forhold i norsk arbeidsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stiftelsen Fritt Ord ga i dag årets Fritt Ords pris til politietterforsker Robin Schaefer og tillitsvalgt Jan Erik Skog.

- Det kan være fryktelig langt mellom det å ha rett og å få rett, og det er derfor mange som har lidd en helt annen skjebne enn meg, sa politietterforsker Robin Schaefer i sin pristale.

I januar 2014 varslet han ledelsen i Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død.

I dag mottok Schaefer Fritt Ords Pris, som er stiftelsens høyeste utmerkelse, sammen med tillitsvalgt Jan Erik Skog.

- Det var som å balansere på line - måtte ikke trå feil. Jeg visste at jeg ikke hadde noen framtid i firmaet om jeg varslet, sa Skog i sin tale.

Han varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk.

- Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sa styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.
(NTB)