Terrorangrepet på New Zealand:

Varslet angrepet på «samfunnets kloakk»

Terroristen på New Zealand brukte Internett til å vise sin ugjerning. Slik sosialiseres ekstremistene på nett.

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Det er på tide å slutte og trolle og på tide å gjøre en ekte innsats. Jeg skal gjennomføre et angrep mot inntrengerne», skrev en bruker som identifiserte seg som Brenton Tarrant (28) på nettforumet 8chan.

Timer seinere, natt til fredag norsk tid, var 49 personer skutt og drept i og ved to moskeer i byen Christchurch på New Zealand.

Så ble gjerningsmannens navn kjent for offentligheten. Den australske 28-åringen Brenton Tarrant er nå siktet for drap og varetektsfengslet i tre uker. Australske myndigheter betegner ham som en høyreekstrem terrorist.

Bare timer etter at han hadde annonsert angrepet på 8chan, tok han seg inn i Noor-moskeen i byen Christchurch på New Zealand. Ikledd militærjakke, hjelm og briller skal han ha drept 41 mennesker i moskeen. Kort tid seinere ble det meldt om skyting i Linwood-moskeen i samme by. Der ble sju drept, ifølge politiet, mens det er uklart hvor det siste offeret ble skutt.

Spredt over hele verden

Massakren på New Zealand ble, i tillegg til å bli annonsert på forumet 8chan, livestreamet på Facebook. Deretter ble den spredt på alle mulig slags fora og nettsteder verden rundt. Det samme ble den antatte terroristens 74-siders manifest.

Ifølge CNN ble det også lagt ut innlegg på Twitter knyttet til angrepet. Facebook-sidene ble tatt ned og Twitter slettet den antatte gjerningsmannens profil, men videoen hadde allerede spredt seg som ild i tørt gress.

- At han har publisert det på 8chan viser at han er bevandret i internettkultur. Samtidig er budskapet og innholdet i manifestet hans såpass hulter til bulter at det er vanskelig å si om han har tilhørt en spesiell gruppe, sier Lasse Josephsen, som holder på å skrive boka «Guds ensomme menn» om den såkalte incel-bevegelsen til Dagbladet.

«Incel» står for «involuntary celibate» («ufrivillig sølibat») og befolkes av hovedsakelig hvite heteroseksuelle menn som mener de er frarøvet et sexliv på grunn av feminismens framvekst, dvs. «valgt bort» på kjønnsarenaen.

Josephsen er en av dem i Norge med best oversikt over obskure nettforum.

Kvinnehat og «trolling»

8chan, som er en avlegger av forumet 4chan, anses som enda mer ekstrem og under enda mindre kontroll. Det omtales ofte som et alt-right-forum, og mye av innholdet er preget av kvinnehat, etnonasjonalisme og «trolling».

- 4chan og 8chan er på en måte samfunnets kloakk. Noen ganger kan det være lurt å sjekke kloakken for å finne ut hva samfunnet vårt fordøyer. Det er veldig skremmende, men også fascinerende, sier Josephsen.

Det er uklart om Brenton Tarrant tilhører noen spesiell bevegelse, men i sitt 74 siders lange manifest hyller han Anders Behring Breivik og en rekke andre rasistiske terrorister og massemordere.

Fullt av nettroll-utsagn

Ifølge CNN var Tarrants manifest særegent i måten det var blitt skrevet på. I tillegg til å være ustrukturert var det preget av sarkastisk språk og allusjoner til online meme-kultur.

Ifølge Robert Evans, som har skrevet en artikkel om terrorhandlingen og manifestet på nettstedet The Bellingcat.com, sier manifestet noe om terroristens radikalisering, selv om dette er godt skjult av at dokumentet er stappfullt av nettroll-utsagn.

Hjulpet av Internett

Lee Jarvis, forsker på terrorisme og medforfatter av rapporten Critical Studies on Terrorism, sier til CNN at det med Internett er vokst fram en møteplass der personer med holdninger som ikke deles av storsamfunnet knytter bånd. Ifølge Jarvis får de normalisert og legitimert sine holdninger, samtidig som de får inntrykk av at holdningene er mer utbredt enn de egentlig er.

Jarvis mener Tarrants manifest underbygger at hvite ekstremister radikaliseres ved at de sosialiseres på nett.

Før angrepet oppfordret også terroristen sine følgere til å abonnere på Youtube-kanalen PewDiePie, som har 89 millioner følgere. PewDiePie er egentlig en svensk gamer som heter Felix Kjellberg og som tidligere har fått kritikk for det mange mener er en antisemittiske Youtube-kanal.

Kjellberg skrev på Twitter, til sine 17 millioner følgere, at han ble syk av tanken på at navnet hans ble brukt av terroristen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer