Varslet av brannbilen

HARSTAD (Dagbladet): De ansatte oppfattet ikke at brannalarmen gikk - og kom aldri i gang med evakueringen ved Bergseng bosenter. De trodde brannalarmen var en bilalarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer omkom på grunn av røykforgiftning, etter at brannen startet i en elektrisk oppvarmet mattralle på kjøkkenet.

- Maten på tralla var dekket med isopor og plast, vi antar at det var årsaken til den raske spredningen av ild og giftig røyk, sier varabrannsjef Thormod Kristiansen.

Varslet av brannbil

Før brannvesenet kom til stedet sviktet alle evakueringsrutiner fullstendig, innrømmet kommuneledelsen i går:

- De ansatte som befant seg i bygget, hørte en sterk pipelyd, men de forbandt ikke lyden med brannalarmen. De trodde det var en bilalarm, sier kommunaldirektør Frode Risdal i Harstad kommune.

I desember ble brannalarmen testet, alle ble gjort kjent med lyden, men de ansatte hevder nå at alarmen ikke fungerte slik den skulle. De ni omsorgsarbeiderne som befant seg på Bergseng skal derfor ikke ha forstått at det brant før de brått hørte lyden av sirene fra brannbilen.

Brannvesenets folk ble møtt av det totale kaos da de kom fram til stedet: En del eldre hadde tatt seg ut på egen hånd. Men de ansatte var ikke kommet i gang med å berge folk ut.

- Redningsmannskapene måtte faktisk gjøre flere av dem som befant seg inne i bygningen oppmerksomme på at det brant og at de måtte komme seg ut, forteller varabrannsjef Tormod Kristiansen.

- Uforsvarlig

Harstad kommune må nå tåle sterk kritikk fra eldre i sin egen by. Marie Waale Nilsen har i årevis vært de eldres fremste talskvinne i Harstad. Hun mener branntragedien kunne vært unngått:

- Bergseng bo- og servicesenter var et sykehjem «light». Kommunen har stuet sammen pleietrengende som burde hatt sykehjemsplass. Mange av disse er det uforsvarlig å forlate uten tilsyn, mener Nilsen.

Hun bor selv på et servicesenter og har flere ganger tatt opp manglende brannsikkerhet med kommunen, fordi mange eldre ikke vet hvilke regler som gjelder i tilfelle brann.

Kommunen lover nå full granskning av brannskandalen :

- Vi setter ned en gruppe som skal gå gjennom sikkerheten ved alle omsorgsboliger, og iverksette brannøvelser der dette ikke er gjennomført, sier Frode Risdal.

Etterspill?

Brannen som tok livet av de tre pensjonistene, kan få etterspill.

  • Brannvesenet hadde ikke ansvaret for brannsikkerheten, fordi kommunestyret ikke har definert Bergseng som et «særskilt brannobjekt». I tillegg er det innført en rekke sparetiltak som har svekket de eldres brannsikkerhet.
BLE IKKE HØRT: Eldregeneral Marie Waale Nilsen.
GRANSKER TRAGEDIEN: KRIPOS-medarbeidere ankom i går branntomta i Harstad, men allerede nå synes det klart at brannen startet i en elektrisk mattralle.