Terrorsiktet 16-åring

Varslet av utenlandsk etterretning

PST ble varslet av en utenlandsk hemmelig tjeneste om 16-åringen dagen før pågripelsen. Den terrorsiktede gutten nekter straffskyld.

FIKK HJELP: Seniorrådgiver Martin Bernsen vil ikke si noe om den utenlandske sikkerhetstjenesten, som avslørte at en 16 år gammel gutt planla flere terrorangrep i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIKK HJELP: Seniorrådgiver Martin Bernsen vil ikke si noe om den utenlandske sikkerhetstjenesten, som avslørte at en 16 år gammel gutt planla flere terrorangrep i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I begynnelsen av februar fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) et hastevarsel fra en utenlandsk hemmelig tjeneste. De hadde mistanke om at en ung gutt i Oslo planla flere terrorangrep.

Torsdag 4. februar ble 16-åringen, som kom til Norge på familiegjenforening, pågrepet. Gutten nekter straffskyld.

- PST har ingen kommentarer til hvordan vi kom på sporet av den nå varetektsfengslede 16-åringen, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Snakker ikke

Den unge gutten, som opprinnelig kommer fra Syria, skal etter det Dagbladet erfarer være svært lite samarbeidsvillig i avhørene med PST.

- TERRORPLANLEGGING: Thomas Blom, politiadvokat i PST, sier at de valgte å gå til pågripelse etter foruroligende informasjon om 16-åringen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer

Sikkerhetspolitiet har nå etterforsket 16-åringens angivelige terrorplaner i fem uker.

Etterforskningen skal ha styrket mistanken om flere planlagte terrorangrep, og at målet skal ha vært å drepe flest mulig, får Dagbladet opplyst.

Nikotin-gift

Politiet mener 16-åringen planla å lage en dødelig giftblanding, som blant annet inneholdt nikotin.

Ingrediensene til giftblandingen skal være funnet og beslaglagt i en bod, tilknyttet familiens bolig på Oslos østkant.

16-åringen skal ha hatt ubegrenset tilgang til boden. De kjemiske stoffene er seinere analysert ved laboratoriet til Kripos. Kjemikerne hos Kripos skal ha bekreftet overfor PST at de kjemiske stoffene kan brukes til å lage dødelig gift.

Dagbladet får opplyst at PST har funnet innlegg på sosiale medier hvor den unge syriske statsborgeren skal ha skrevet at han ønsker at hvite mennesker skal dø.

IS-sympatisør

PST mener at 16-åringen støtter terrorgruppa Den islamske stat (IS) og det såkalte kalifatet.

Terrorgruppa IS kontrollerte og terroriserte i flere år store deler av hans hjemland Syria, og et område i Nord-Irak.

Sikkerhetstjenestens etterforskning skal også ha avdekket flere bevis, som PST mener er en del av forberedelsene til flere forestående terrorangrep i Norge.

Terrorangrep

Da etterforskerne slo til mot hjemmet til 16-åringen, og boden hvor giftstoffene var oppbevart, skal PST også ha funnet diverse datautstyr som er beslaglagt.

Blant annet skal funn på mobilen styrke mistanken om flere planlagte terrorangrep i Oslo, får Dagbladet opplyst.

Ifølge politiets teori skal 16-åringen først ha tenkt å teste ut giftblandingen, før han skulle iverksette flere dødelige giftangrep mot tilfeldige hvite mennesker i Oslo.

Dagbladet får bekreftet at ingen andre personer er siktet i saken i Norge. Heller ikke i landet hvor den utenlandske sikkerhetstjenesten varslet om de angivelige terrorplanene i Norge, er det foretatt arrestasjoner.

Nekter

- Etterforskningen pågår for fullt. Av hensyn til etterforskningen er det vanskelig å gi opplysninger, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

16-åringen er nå plassert i et ungdomsfengsel, og har sittet fem uker i varetekt. Han vil neste fredag bli framstilt for fornyet varetektsfengsling i Oslo tingrett.

- Min klient nekter fortsatt straffskyld, sier advokat Andreas Berg Fevang i Advokatfirmaet Mette Y. Larsen & Co.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer