Varslet «dødsvogner»

Terrorbrigaden varslet flere aksjoner, men eksperter tviler på at de står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er gruppa Abu Hafs al-Masri Brigaden som skal ha tatt på seg skylda for bombene i Madrid. Gruppa har nære bånd til al-Qaida og har tidligere tatt på seg ansvaret for bombeaksjoner både i Tyrkia og Irak.

Gruppa er oppkalt etter Mohammed Atef, Osama bin Ladens høyre hånd. Han var kjent under navnet Abu Hafs al-Masri. Og har latt seg avbilde sammen med bin Laden. Atef selv ble drept i den amerikansk-ledede invasjonen av Afghanistan i oktober 2001. Gruppa har kalt seg opp etter aliaset til Atef for å hedre han og det han gjorde for al Quaeda. Atefs datter skal være gift med en av bin Ladens sønner, Abdullah.

Operasjon Dødstog

Det skal være representanter fra Abu Hafs al-Masri som sendte en epost til avisa Al-Quds al-Arabi og tok på seg skylda for bombeaksjonen. Aksjonen ble i brevet kalt 'Operasjon Dødstog'.

- Vi [...] angrer ikke drapet på såkalte sivile, som har lov til å drepe våre barn, kvinner, gamle og undom i Afghanistan, Irak, Palestina og Kashmir, mens vi ikke kan drepe dem?, het det blant annet i eposten.

Gruppa har tidligere tatt på seg skylda for bombingen av FN-hovedkvarteret i Irak i august i fjor. De har også krevd ansvar for angrepet mot en synagoge i Tyrkia den 16. november i fjor, som drepte 20 og skadde 250 mennesker.

Vestlige etterretningskilder kan ikke med sikkerhet si om gruppa virkelig finnes, eller om den fortsatt har noen forbindelser til bin Ladens terrornettverk.

- Ikke al-Qaida

- De er ikke stemmen til al Quaeda selv om de hevder det, sier kilder i Washington til Reuters.

Gruppa har tidligere truet med aksjoner mot vestlige land. I en trussel som ble sendt samme avis i november i fjor, sa de følgende:

- Dere vil se dødsvogner med deres egne øyne i sentrum av tyranniets hovedstad.

Trusselen ble adressert spesielt til Bush og Storbritannia, Italia, Australia og Japan. Likevel er trusselen er påfallende presis beskrivelse av hva som skjedde i storbyen Madrid i går.

En av hendelsene som virkelig trekker ned troverdigheten til Abu Hafs al-Masri er at de påtok seg ansvaret for det massive strømbruddet i USA og deler av Canada i fjor. Denne strømstansen skyldes et problem i strømnettet og ikke terror.

Det eneste som synes helt sikkert er at noen ønsker at Abu Hafs skal få kreditt for terrorangrep. Opphavet til epostene er ikke blitt bekreftet.

TERRORISTER: Osama bin Laden til høyre avbildet med sin sønn i midten. Abu Hafs al-Masri til venstre. Bildet ble vist på Al Jazeera i januar 2001.