Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-topp etter festhelg:

- Varslet katastrofe

Espen Andreas Hasle (KrF), slakter byrådet i Oslo. Han kaller byrådet dypt uansvarlig og mener de gambler med Oslo-folks helse.

MYE FYLLL OG URO: Den første helga med normale åpningstider i Oslo ble svært travel for Oslo-politiet. Bildet er fra Sørenga St. Hansaften i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
MYE FYLLL OG URO: Den første helga med normale åpningstider i Oslo ble svært travel for Oslo-politiet. Bildet er fra Sørenga St. Hansaften i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Gruppelederen for KrF i Oslo bystyre, Espen Andreas Hasle, reagerte kraftig på beslutningen om å igjen å åpne for skjenking i Oslo til klokka 3 på natta, etter begrensningene som har vært.

Etter en helg preget av fyll og bråk, og det politiet betegner som to «svært uheldige» netter for smitterisikoen sier han at han er lei seg for at bekymringen viste seg å være berettiget.

- Dette er en varslet katastrofe. Jeg advarte byrådet mandag for ei uke siden. Når de legger opp til en politikk der alt er åpent og fullt frislipp, så forteller de folk at «nå er det ikke så farlig», sier Hasle til Dagbladet.

Tordner mot byrådet

KrF-politikeren er ikke nådig i sin dom over byrådsleder Raymond Johansens håndtering av smitterisikoen i hovedstaden.

- Raymond Johansen er bare etterpåklok når han kritiserer folk, han burde heller kritisere egen byråd og seg selv for å slippe opp. Det er dypt uansvarlig, de gambler med Oslo-folks helse, sier han.

Natt til lørdag var den første helgekvelden med normale åpningstider i Oslo siden utelivsbransjen ble rammet av coronatiltakene. Det resulterte i rundt 170 loggføringer, hvorav 70 prosent kunne knyttes til festbråk.

Statsminister Erna Solberg har også uttrykt sin bekymring etter festhelgen.

- Åpenbart for alle

KrF-politikeren mener det burde vært åpenbart for alle at det var for tidlig å åpne.

- Jeg skjønner ikke at det skal være så avgjørende å drikke i tre timer til, verken for utestedene eller for folk. Vi har levd med strenge begrensninger i tre måneder. Vi kan faktisk endre hvordan vi lever og ikke legge opp til full fest. Signalet fra byråden var at smittevernreglene skal følges, men det vi så på TV i helga var helt Texas i Oslo sentrum. Det var ikke en kjeft som overholdt smittevernreglene, sier Hasle som nå frykter konsekvensene.

- Risikoen nå er at vi får ny smittespredning og at vi må iverksette enda strengere tiltak igjen. Jeg kan ikke forstå at det skal være nødvendig å slippe løs så mye allerede nå, vi burde være mye mer forsiktig.

- Jeg stilte spørsmål i forretningsutvalget forrige mandag til ansvarlig byråd Victoria Marie Evensen der jeg var kritisk til avgjørelsen og hva det ville føre til. Bekymringen viste seg - dessverre - å være riktig, sier han.

- Tillitserklæring

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) uttalte lørdag til Dagbladet at de fleste utestedene ivaretar smittekravene bra, men at de utvidede åpningstidene var en tillitserklæring til både utelivsbransjen og publikum. Dagen etter kom også byrådslederen selv på banen.

BYVETTREGLENE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om coronasituasjonen i Oslo og tiltak gjennom sommeren. VIDEO: NTB SCANPIX Vis mer

- Vi har tidligere innført skjenkestopp og andre svært inngripende tiltak i Oslo, og vi kan komme til å gjøre det igjen dersom vi ser nye smitteutbrudd. Byrådet vil ikke ta sjanser med befolkningens liv og helse, skrev han i en e-post til Dagbladet.

Han sa videre at nye innskrenkninger på skjenke- og åpningstider kan gjøres på noen timers varsel.

- Jeg er veldig bekymret for situasjonen, sier byrådslederen i dag.

- Vi må igjen minne om at dette er et farlig virus, det er ikke utviklet vaksine. Pandemien er ikke over og vi kan ikke la noen hektiske sommeruker ødelegge for alt det arbeidet som er lagt ned. Folk må rett og slett skjerpe seg, sier han.

Ifølge byrådslederen følger de situasjonen fortløpende og har jevnlig kontakt med politiet og bransjen.

- Næringsetaten gjennomfører kontrollerer. Vårt felles mål er å hindre smittespredning. De fleste utesteder overholder kravene, og gjør så godt de kan, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!