- Varslet katastrofe

Søndag ble hvalrossen Freya avlivet. Et helt opplagt utfall, mener biolog Per Espen Fjeld.

FROGNERKILEN: Hvalrossen slo seg til ro i Oslofjorden, og har tilbragt store deler av sommeren i området. Her fra 18. juli i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FROGNERKILEN: Hvalrossen slo seg til ro i Oslofjorden, og har tilbragt store deler av sommeren i området. Her fra 18. juli i Frognerkilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Biolog Per Espen Fjeld, som tidligere i sommer skrev en kronikk hvor han mente at hvalrossen burde avlives, er ikke overrasket over utfallet.

- Det forundrer meg ikke. En mer varslet utvikling har det ikke vært, jeg visste at det kom til å gå sånn.

- Man må kunne kalle det en varslet katastrofe, legger han til.

- Ikke naturvern

Han synes det er synd at det han kaller «bambieffekten» har ført til at folk tror det er godt naturvern å ta vare på ett hvalrossindivid.

- Det har ingenting med å ta vare på naturen å gjøre. Å ta vare på naturområder handler om å ta vare på dyrs leveområder. Samtidig som Freya dukka opp i Oslofjorden, ble det delt ut 28 nye letelisenser for olje i Barentshavet. Ingen kommenterte det, sammenlikner han.

Han påpeker også alle ressursene som er brukt på hvalrossen, av blant andre politiet, kommuner, Fiskeridirektoratet, andre fagmyndigheter, privatpersoner, båter som har gått tapt og folk som ikke får bade.

- For min del skulle jeg gjerne hatt en stor hvalrossbestand i Oslofjorden. Men balansen mellom å klare å ha dyr der vi skal ha dem, og der de ikke bør være, må vi få til. Dette var langt utenfor det man kan anse som problematisk.

- Idiotiske forslag

Fjeld er verken overrasket over utfallet eller hvor lang tid det tok før Freya ble avlivet.

- Utfallet var helt opplagt. I starten gikk fagmyndighetene ut med helt idiotiske forslag, som at man skulle flytte båtene sine. Er de klar over hvor mange båter det er i Oslofjorden? Himmel og hav. Det var bare å sette seg ned og spise popkorn, sier han og legger til:

- De som har forsvart Freya til det siste har tatt en sjanse, fordi muligheten for at den kunne skade badende var reell. Den kan være nysgjerrig, leken eller irritert, og da kan det gå veldig galt. Det var et vågestykke å la det gå så langt.

FREYA: Tre personer som badet på Kadettangen i Bærum fikk et litt for nært møte med hvalrossen Freya. Video: Tipser Vis mer

- Hvordan vurderer du immobiliseringsforslaget?

- Helt meningsløst. Sjansen for at den hadde druknet ville vært stor. Skal du leie et helikopter og fly den til Svalbard? Er det verdt kostnaden for ett dyr? Det ble diskutert seriøst, men jeg satt og rista på hodet, svarer han.

- Geværforvaltningens høyborg Norge

- Jeg kjente hjertet sank som en stein. Det er så unødvendig. Det er så mange andre ting vi kunne prøvd før avliving, sier biolog Rune Aae.

Han har fulgt hvalrossen over en lengre periode, og har tidligere vært bekymret for at det han kaller geværforvaltningens høyborg Norge skulle ty til avliving.

- Norge er kjent for å være alt for kjapp på avtrekkeren. Nå har det skjedd igjen. Geværforvaltningens høyborg, som jeg har kalt det, får vi bevis for igjen.

Aae mener at man i større grad burde ha vurdert immobilisering. Flytting har vært utredet sammen med blant annet Havforskningsinstituttet, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

- En eventuell flytteoperasjon ville vært svært komplisert og forbundet med høy risiko, slik at dette alternativet ble valgt bort, sier Bakke-Jensen.

Publikum, voksne og barn, på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august. Bildet er sladdet. Foto: Fiskeridirektoratet
Publikum, voksne og barn, på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august. Bildet er sladdet. Foto: Fiskeridirektoratet Vis mer

Aae mener at myndighetene ikke har gjort nok.

- Man må ha kontroll på dyret fra bedøvelsespila treffer og til bedøvelsen inntreffer. Man kunne hatt et nett foran henne, slik at hun ikke hopper på sjøen. Men det har de ikke prøvd. De kunne også i større grad offentliggjøre hvor hun var, slik at publikum kunne ta hensyn til henne, sier Aae.

- At vi måtte avlive er en falitterklæring. Freya var frisk og sunn, og oppførte seg bare hvalrosk. Det har gått bra alle andre steder hun har vært, bortsett fra i Norge, legger han til.

- Fare for liv og helse

Tidlig søndag morgen gjennomførte Fiskeridirektoratet det de beskriver som en kontrollert aksjon der hvalrossen Freya, som i det siste har oppholdt seg i Oslofjorden, ble avlivet.

- Beslutning om avliving ble tatt etter helhetsvurdering der vi kom fram til at menneskers liv og helse kunne komme i fare, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.

Aksjonen ble gjennomført av personell fra Fiskeridirektoratet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, ifølge pressemeldingen.

- Godt trent personell gjennomførte aksjonen etter gjeldende rutiner for avliving av sjøpattedyr. Aksjonen forløp uten dramatikk, sier Bakke-Jensen.

Politiet og Mattilsynet ble varslet i forkant av aksjonen.

Hvalrossen er overlevert til videre håndtering av veterinærer, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer