Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hetebølgen:

Varslet kjølig sommer i hele Nord-Europa: - De klarer ikke å melde

Spådde to grader kaldere enn normalen.

SVÆRT VARM SOMMER: Verken The Weather Company eller Meteo France sine sesongvarsler stemte. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
SVÆRT VARM SOMMER: Verken The Weather Company eller Meteo France sine sesongvarsler stemte. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bruk emneknaggen #dbhett på Instragram eller Twitter, send oss bilder på Facebook / Messenger eller på e-post til [email protected]. Du kan også sende oss MMS på 2400.

I store deler av Norge er det stor skogbrannfare, som følge av det særdeles fine været vi nå har hatt i en lengre periode.

I løpet av fredagen er det meldt at varmerekordene kan stå for fall i flere deler av landet, men slik var det ikke spådd for drøye tre måneder siden.

For ifølge det nasjonale franske meteorologiske instituttet Meteo France, skulle snitt-temperaturen for mai, juni og juli være hele to grader under normalen, skrev VG i april.

The Weather Company, selskapet bak kanalen «The Weather Channel», varslet at det ville bli kjølig i mai, juni og juli både i Skandinavia, Nord-Europa og på De britiske øyer.

Slik har det ikke blitt. I mai lå gjennomsnittstemperaturen 4,4 grader over normalen i Norge, og var med det den varmeste maimåneden som noensinne er registrert.

I juni var det litt mer stabilisert, og månedstemperaturen for hele landet lå 0,5 grader over normalen. Likevel ikke to grader under, slik modellene viste.

TROPEVARME: Temperaturrekorder over hele landet, og vi spiser is som aldri før. Men hvilken is smelter egentlig først i sommervarmen? Video: Malene Storrusten / klipp: Frida Andersen Vis mer

- Tilfører oss ingen verdi

Den norske klimaforskeren Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt sa til VG i april at han ikke hadde noen tiltro til sesongvarslene.

Det har ikke endret seg nå.

- Jeg har til gode å se noen som kan verifisere sesongvarsler for våre områder. I resten av verden klarer de det bra, men ikke med vårt klima, forklarer Hygen til Dagbladet.

Klimaforskeren kan bekrefte det de fleste kan være enige om - sesongvarslene ble skivebom hva gjelder Norge.

- De klarer ikke å melde de ekstreme forholdene lik årets sommer. Men det er ikke de vanlige forholdene vi trenger å varsles om. De tilfører oss ingen verdi.

- Naturen overrasker

Likevel. Hadde sesongvarslet om en kald sommer i Norge stemt, hadde det vært noe helt annet.

- Hadde vi ikke hatt en sommer som vi har hatt i år, hadde sesongvarslene hatt svært god forskningsverdi, sier Hygen og forklarer at alle sesongvarslene legges inn i en statistikk som så blir forsket videre på.

Hygen sier til Dagbladet at han ikke hadde trodd vi ville få oppleve slikt «ekstremt» vær som vi har hatt i sommer.

- Jeg tenkte det ville være innafor, kanskje litt over normalen. Men jeg vet jo at naturen alltid overrasker meg, det er noe spennende med vær, sier han.

Det hører samtidig med til historien at ikke alle modellene bommet. National Centers for Environmental Prediction (NCEP) varslet en sommer der Norge ville oppleve temperaturer på 0,5 til 1 grad varmere enn normalen.

Spådde våtere og kaldere mønster

Sjefmeteorolog i The Weather Company, Todd Crawford, sa i april til VG de kunne se et «våtere og kaldere mønster», og at det var de sørlige og østlige delene av Europa som ville få tropevarmen.

Katy Rosati, som er kommunikasjonssjef i selskapet, innrømmer nå overfor Dagbladet at de ikke alltid treffer.

- Vi har gjort denne formen for sesongvarsler for Norge de siste 16 åra, og tremånedersvarselet vårt er 65 prosent nøyaktig. Det vil si at vi 65 prosent av gangene kan si om temperaturen blir høyere eller lavere enn normalen, sier hun i en e-post.

- Kan vi stole på slike langtidsvarsler?

- Som sagt har vi rett nesten to av tre ganger. Det er opp til publikum å avgjøre om de kan stoles på eller ei!

Rosati sier at de har lært mye av hvordan været har utviklet seg denne sommeren.

- Denne sommeren har vært fascinerende. Det har vært uvanlig kaldt nord i Atlanterhavet, og dette har presset den rekordvarme lufta mot Norge og resten av Nord-Europa. Dette er ekstra uvanlig ettersom vi har hatt et stikk motsatt mønster de fleste somrene de siste ti årene, sier hun.

Periode med lavere temperaturer

Sesongvarselet stemte definitivt ikke for snitt-temperaturen i Norge, men etter fredagens potensielle varmerekorder, er det varslet at temperaturen vil falle til uka. Det sier Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

Fra lørdag er det spådd at temperaturene vil synke, og at vi vil få se mer normale temperaturer og variert vær framover. Og heldigvis for skogbrannfaren i store deler av Sør-Norge, er det også meldt regn.

- Det er snakk om bygenedbør, så det vil variere hvor mye som kommer hvor. De fleste vil nok få en del byger, sier Moxnes og forteller at det vil bli store lokale forskjeller. Enkelte steder vil det komme rundt 20 til 40 millimeter regn totalt i helga, sier Moxnes.

Prognosene varierer noe, men det ser ut som det i en periode nå vil bli litt lavere temperaturer.

- Det er fortsatt over 20 grader på dagtid på de varmeste stedene. Det vil bli litt vekslende nedbør av og til. Det vil bli litt annet vær enn det vi har hatt i det siste, sier hun.

SKOGBRANN: Sverige rammes av den største skogbrannen i moderne tid. Videoen viser både brannvesen og gründeren Marco kjøre inn i flammene i Ängla-området. Video: Marco Hassoldt / Almunge Brandstation / Expressen / Vis mer