Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elverum, Midt-Hedmark brann og redning

Varslet mot brannsjefen i 2013 og 2016. Så ble Frode (48) fjernet fra stillingen sin

«Vi tror styret får den perfekte historien om at alt er i orden.»

 Foto: NIna Hansen / Dagbladet
 Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Brannmester og hovedtillitsvalgt Frode Negård i Midt-Hedmark brann og redning (MHBR) varslet mot brannsjef Nils Erik Haagenrud for første gang i 2013.

Ytterligere et varsel og tre år seinere, har styret full tillit til brannsjefen, som leder brannberedskapen i Våler, Elverum, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Alvdal, Rendalen, Tolga, Tynset og Folldal.

9. januar 2013 tok Frode Negård opp problemer i ledelsen og med helse-, miljø og sikkerhet:

«Ikke de ansatte verdig»

«MHBR har i lengre tid slitt med en ledelsesform som ikke er de ansatte verdig. Behandlingen av enkelte personer i selskapet, er ikke i tråd med det vi skal stå for: brukerorientert, redelighet, respekt, engasjement!!»

«Brannsjefens væremåte og ordbruk mot ansatte (som å ansette polakker, er penger spart), gi flere sparken etc... Dette gir grobrunn for mistrivsel i arbeidsforholdet. Slik ønsker vi ikke å ha det.»

«Dette er et problem som stadig blir diskutert av de ansatte og vi i vår posisjon kan ikke stå på sidelinjen uten å gripe inn.»

I samme varsel, titulert «sak to: internkontroll og HMS», skrev Negård i 2013:

«Vi tror at styret ikke alltid blir informert om hvordan ting egentlig er, men får den perfekte historien om at alt er i orden rundt om i kommunene som er i MHBR. Internkontroll og HMS har i en årrekke vært mangelfull, noe ledelsen må ha visst om.»

- Meget dyktig

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med styreleder i MHBR, Sven Inge Sunde, men han har tidligere uttalt til Dagbladet at ledelsen har full tillit til brannsjefen.

- Vi har diskutert varslersaken i styret (...). Det er ikke meg bekjent at flere ansatte har ytret misnøye om brannsjefen, sier Sunde.

- Haagenrud er meget dyktig, og vi har full tillit til ham. I varslingen kom en hel rekke beskyldninger mot brannsjefen. Misnøyen er sjekket, men vi er ikke av samme oppfatning som den ansatte. Vi går ikke videre med varselet, sier styrelederen.

Etter at Dagbladet skrev om saken, har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) bedt brannsjefen redegjøre.

Hovedtillitsvalgt Negård hevder seg utsatt for en hevnaksjon, da han i februar ble tatt av beredskapsvakt og satt til å montere alarmer, slik Dagbladet fortalte på torsdag.

«Offer for uakseptable oppførsel»

Brannsjef Nils-Erik Haagenrud tilbakeviser påstandene på det sterkeste. Han ønsker ikke å kommentere personalkonflikten.

- Ingen kommentar, sier han om påstandene.

1. desember 2016 varslet Negård nok en gang, den gang på vegne av kollega Petter Skjærmoen, som da var sykemeldt som følge av det han selv hevder er jobbrelatert stress.

«Samme ansatt (Skjærmoen, red. journ.) har siden 2006 blitt offer for en leders helt klart uakseptable oppførsel. Her kan nevnes skriftlige krasse brev (...) og uriktig utbetaling av lønn som straffetiltak. (...) Øverste leder har snakket svært nedlatende og gir usanne opplysninger om tidligere ansatte», heter det i varslingen Negård skrev på vegne av kollegaen.

Negård omtaler brannsjefen i varselet blant annet slik:

«(Haagenrud) omtaler kollegaer som dumme. Kjeftet på ansatte under aksjon og omtalte dem som jævla idioter. Snakker nedlatende om ansatte som ikke er til stede.»

Haagenrud ønsker ikke å kommentere påstandene.

Dagbladet har snakket med et titalls tidligere og nåværende brannmenn som forteller om årevis med dårlig arbeidsmiljø. De mener «det ikke er rom for å si sjefen imot»; påstander som brannsjefen tilbakeviser på det sterkeste.

- Følger du ikke Haagenrud helt, så utelater han deg. Da blir du sendt ut i kulda, sier en tidligere ansatt brannmann når Dagbladet ringer.

- Enten sparken eller slutta

Han oppgir «sjefens lederstil» som en avgjørende faktor til at han byttet brannetat og arbeidsplass. Flere av de andre Dagbladet snakker med, uttrykker at det er «stort gjennomtrekk på brannstasjonen i Elverum».

En ansatt sier til Dagbladet at han sluttet for flere år siden, og «håpet situasjonen skulle bedre seg for de som var værende».

- Det er trist å se hva som skjer med Frode som følge av at han sa ifra, sier en annen.

- Det er en følelse blant folk om at alle som har sagt ham imot enten har fått sparken eller har slutta.

En annen ønsker heller ikke navn og bilde i avisa, i frykt for reaksjoner.

IKKE DEN ENESTE: Frode Negård har som hovedtillitsvalgt varslet mot sjefens lederstil to ganger. En rekke av hans kolleger sier de opplever det samme som varsleren. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
IKKE DEN ENESTE: Frode Negård har som hovedtillitsvalgt varslet mot sjefens lederstil to ganger. En rekke av hans kolleger sier de opplever det samme som varsleren. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke lagt meg ut med sjefen, så for meg går det greit på jobb - men jeg ser hvordan det har gått med de som har sagt ham imot, så jeg vil ikke si hvem jeg er, sier personen.

Reagerer på manglende tillit

Tom Storsveen er hovedvernombud i bedriften. Han sier han reagerer på at styrelederen i MHBR har tillit til Haagenrud.

- Mange reagerer, meg selv inkludert, på at styreleder ikke deler oppfatningen til Negård om sjefens lederstil. Det er ikke bra at de ikke har undersøkt det videre, annet enn at de har hatt ett møte med brannsjefen. Negård blir jo ikke trodd, sier hovedverneombudet.

Han sier at han har fått flere henvendelser fra ansatte i bedriften, etter at Dagbladet skrev om forholdene.

- De ansatte frykter at de skal møte en form for gjengjeldelse, at det skal få konsekvenser for dem. Men det ville kanskje vært dumt av ledelsen å gjøre noe nå, det tenker jeg de nok selv skjønner, sier hovedvernombudet.

- 32 punkter

Det er på det rene at Negård under en redningsøvelse i fjor høst hadde kuttet noen trykkslanger, som ifølge Negård viste seg å være 30 år gamle.

Det er denne avkappingen som Negård selv mener brukes som et ytterligere punkt på ei «liste over 32 punkter eller tillitsbruddmomenter» Negård ifølge ledelsen skal ha brutt. Ifølge Negård selv, var kuttingen et rent HMS-tiltak.

VARLSER: Frode Negård, til venstre, og kollega Petter Skjærmoen. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
VARLSER: Frode Negård, til venstre, og kollega Petter Skjærmoen. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

Men Negård har aldri blitt vist denne lista, hevder han. Brannsjefen sier Negård er kjent med lista, mens advokaten til arbeidsgiveren, Kanwal Suleman, ikke vil kommentere personalsaker eller vise dokumentasjonen på de 32 punktene.

- Det er stor frustrasjon blant de ansatte for hvorfor ikke bare disse 32 punktene kan legges fram, sier brannmann og verneombud Peder Lindfjord.

- Personalsaken burde vært tatt tak i for mange år siden. Mange ansatte står bak brannsjefen, og ikke er enige i anklagene mot ham, sier verneombudet.

- Det oppfordres til å varsle om kritikkverdige forhold, men det står ingenting om at man praktisk talt mister jobben etter å ha sagt ifra, sier hovedtillitsvalgt Negård.

- Jeg opplever at brannsjefen forsøker å dra opp gamle episoder, episoder som egentlig var bittesmå, i et forsøk på å kvitte seg med meg, sier han.

Haagenrud benekter disse påstandene, og sier han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling