Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet oljenedturen, venter nullrente

- Jeg er glad vi var så klare som vi var, sier Knut Anton Mork i Handelsbanken. Fra slutten av 2012 begynte han for alvor å spå om følgene av nedtur i oljeinvesteringene.

 Tror på nullrente:  Seniorøkonom Knut Anton Mork tror renten skal videre nedover. Foto: Iván Kverme/FA
Tror på nullrente: Seniorøkonom Knut Anton Mork tror renten skal videre nedover. Foto: Iván Kverme/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Vi venter at styringsrenten settes til null etter desembermøtet, sier Knut Anton Mork, seniorøkonom i Handelsbanken Markets til Finansavisen.

- Det vil være det siste rentemøtet til Øystein Olsen i hans første periode som sentralbanksjef. Om han ikke fortsetter, er spørsmålet hva slags arv han ønsker å etterlate seg.

Olsen vil ikke ønske å etterlate seg en økonomi i resesjon. Mork argumenterer for det andre for at Olsen heller ikke vil ønske at politikerne blir slepphendte i budsjettpolitikken uten at det påvirker renten. Kommunikasjonen i forbindelse med desembermøtet viste det, mener Handelsbanken-økonomen.

Norge på «SAS-kur» I desember 2012 spådde Mork under en presentasjon på Handelshøyskolen BI at nordmenn måtte belage seg på lønninger ned mot nordisk nivå etter hvert som inntektene fra olje og gass falt bort, skriver Finansavisen.

I april 2013 fulgte Mork og kollega Kari Due-Andresen opp med sin makrorapport, der de så klare tegn til at fordelene norsk næringsliv har hatt begynner å glippe. Nordmenn bør venne seg til tanken om lønnskutt, spådde økonomene (som siden har byttet sine daværende sjeføkonom- og seniorøkonomtitler med hverandre).

De var usikre på når tilpasningene måtte tas, men mente det var nødvendig å forberede seg mentalt.

- Jeg er glad for at vi var så klare som vi var, sier Mork nå.

Mork mener det ennå er uklart hva slags nivå aktiviteten i oljenæringen skal stabilisere seg på.

- Det kommer an på prisingen internasjonalt, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Kun én av ti ingeniører mener regjeringen gjør nok
Bull på olje med tidenes verste 18-månedersfall
Hegnar: - Hvor dypt faller oljen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media