Varslet om atomulykke

Statens Stråleverns beredskapsenhet i Øst-Finnmark var bemannet med en telefonsvarer da det i går morges kom melding om en eksplosjon i en russisk atomubåt utenfor Kolahalvøya. - En skandale, sier Thomas Nilsen i Bellona til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han krever full gjennomgang av atomberedskapen, og forventer at politiske myndigheter følger opp gårsdagens illevarslende erfaringer.

I Murmansk ble det imidlertid utløst full alarm etter at det var kommet melding om en eksplosjon i rakettsjakten til en ubåt av Delta-klassen. Skole- og barnehagebarn ble sendt hjem med beskjed om å holde seg innendørs, og politiet tok jodtabletter.

Telefonjakt

Bellona fikk melding om ulykken fra sine kontakter i Murmansk klokka 09.04 i går morges. Thomas Nilsen ringte umiddelbart til Statens Stråleverns beredskapsenhet i Svanhovd i Pasvikdalen i Finnmark. Det er den nærmeste norske målestasjonen til Kolahalvøya. Der ble han møtt av en telefonsvarer som ga beskjed om at det dessverre ikke var noen til stede, og som vennligst ba ham ringe et bestemt telefonnummer: Nilsen havnet da på en mobiltelefon i Oslo, med dårlig mottakerforhold. Samtalen ble brutt etter 15 sekunder.

Nilsen ringte så til Statens Stråleverns hovedkontor i Oslo, hvor det heller ikke var noen til stede som kunne ta telefonen. Deretter ringte Bellona til beredskapsavdelingen i Finnmark fylkeskommune. Der hadde man heller ikke hørt om ulykken og var ifølge Nilsen heller ikke særlig interessert i å høre om den heller.

Heller ikke Forsvarets overkommando i Bodø var orientert.

Øvelse

- Det var de heller ikke ved Sør-Varanger politikammer. Men der ble vi for første gang tatt seriøst. Og klokka 10.30, halvannen time etter vår første henvendelse, var Statens Strålevern i Oslo orientert.

Avdelingsdirektør Erling Stranden sier til Dagbladets nettavis at det ifølge hans opplysninger dreier seg om en øvelse. Etatens målestasjoner i Finnmark viser ingen forhøyet stråling. Også russiske myndigheter avviser at det har vært noen fare for sivilbefolkningen.

Nilsen fastholder at det har skjedd en eksplosjon. Men han kan, med nesten 100 prosent sikkerhet, si at det ikke har vært skadelige utslipp av radioaktive stoffer.

- Uansett har det vært utslipp av flytende rakettdrivstoff, som er meget giftig, sier Nilsen.
- Strålevernet har vært heldig denne gangen, sier Nilsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer