Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet om bedrageri på jobben - ble siktet selv

Oslo Tingrett varetektsfengslet det politiet mener er et kriminelt bedragerinettverk i kveld.

JAGER ANGIVELIG KRIMINELT NETTVERK: Politiadvokat Anne Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt fikk gjennomslag i samtlige saker og fikk varetektsfengslet de fem mennene som ble framstilt for varetektsfengling i Oslo tingrett i dag. Foto:
Erlend Aas / SCANPIX
JAGER ANGIVELIG KRIMINELT NETTVERK: Politiadvokat Anne Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt fikk gjennomslag i samtlige saker og fikk varetektsfengslet de fem mennene som ble framstilt for varetektsfengling i Oslo tingrett i dag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Dermed får politiet ro til å kryssjekke vitneavhør, gå gjennom beslaglagte dokumenter, PCer og mobiltelefoner tilhørende de siktede i den bedragerisaken som sprakk i Oslo tirsdag denne uka, opplyser politiadvokat Anne Allum ved Finans- og miljøkrimseksjonen i oslopolitiet overfor Dagbladet.

Klokka 13.00 i dag startet framstillingen av fem heleri og bedragerisiktede menn som alle ble pågrepet tirsdag i en koordinert politiaksjon mellom politiet i Oslo og Østfold. Flere av mennene er siktet etter den såkalte  «mafiaparagrafen» om et kriminelt nettverk Rundt klokka 19.30 var behandlingen av sistemann ferdig.

Politiet fikk medhold i samtlige saker og de fem mennene ble varetektsfengslet fra to til fire uker.

- Vi mener personene som er siktet i oslosaken har eller forsøkt å bedra til sammen et sted mellom 20 og 25 millioner kroner.

Siktet for bedrageri han selv varslet om
En av mennene, en 29 år gammel mann som jobber i DnB NOR, ble fengslet i fire uker, hvorav to av ukene er i fullstendig isolasjon.

Mannen er siktet for 10 forhold av lånebedrageri fra sin tid han jobbet i samme stilling i Sparebanken Øst på Grønland i Oslo.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han mener han er villedet til dette, sier mannens forsvarer, Amir Mirmotahari.

Advokaten forteller til Dagbladet at hans klient selv har avslørt bedrageriforsøk gjennom sin stilling som finansrådgiver i DnB NOR.

- Han har selv avslørt og varslet om rundt fem saker til den interne granskningenheten i banken. Det spesielle er at han nå er siktet i en av sakene han varslet om, sier Mirmotahari, som mener at saken er blåst unødvendig opp.

Politiet ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Knyttes til historisk Østfold-sak
Det er DnB NOR, Sparebanken Øst og finansrådgivningselskapet C-Finans som er trukket inn i saken.

- Vi mener dette er et nettverk som jobber eller har jobbet sammen. De samme navnene går igjen i flere saker og de er knyttet til samme lånefinansierte eiendommer, blant annet i Østfold. Vi knytter ikke sakene direkte, men det er elementer som går igjen, sier politiadvokat Allum.

Østfold-politiet rullet i mai i år opp det som beskrives som tidenes største bedragerisak i Norge. Flere personer ble siktet og mistenkt for å stå bak bedragerier på til sammen nærmere 150 millioner kroner av norske banker.

Saken i Oslo startet så langt tilbake som i våren 2007 da politiet mottok flere anmeldelser fra banker som mistenkte juks. Saken ble senere henlagt på grunn av kapasitetsproblemer hos politiet.

- Vi åpnet saken på nytt i februar/mars i år etter at det kom flere opplysninger i saken. Vi er fremdeles i en tidlig etterforskningsfase og vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier Allum.

Fant østfoldmann på telefonen
Den siste mannen som ble framstilt for fengsling i dag er en 31 år gammel mann. Han begjærte seg løslatt, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett. Riktignok ble fengslingsperioden kortet ned til to uker.

Mannen er siktet for lånebedrageri i tre forhold på til sammen i underkant av åtte millioner kroner.

- Han ble pågrepet rett utenfor DnB NOR på tirsdag. Han stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han mener man heller bør se på andre som har jobbet med og kontrollert sakene. Min klient har kun bidratt med vitneunderskrifter i sakene, sier advokat Benedict de Vibe, som forsvarer 31-åringen.

Mannen blir, ifølge forsvareren, knyttet til saken blant annet fordi han kjenner en av de andre siktede og fordi en av de siktede hovedmennene i Østfold-saken ble funnet på 31-åringens telefon.

- Han har vært kollega med den andre siktede i flere år. De har hatt kontor ved siden av hverandre. Han forklarer kjennskapen til mannen i Østfold med at han ble oppringt av mannen i forbindelse med en låneforespørsel for en tid tilbake, men det ble aldri noe av, sier de Vibe.

Politiadvokat Allum ønsker ikke å kommentere detaljer i saken. Hun forklarer det med at de har flere klausulerte dokumenter i saken og de ønsker ikke at potensielle vitner eller siktede skal få kjennskap til deres etterforskningshemmeligheter.

Alle de siktede anket eller tok betenkningstid etter at de hadde blitt varetektsfengslet. Ingen erkjenner straffskyld etter siktelsen mot dem.

FAKSIMILE DAGBLADET 7. MAI 2009: Bedragerisak rullet opp i Østfold.
FAKSIMILE DAGBLADET 7. MAI 2009: Bedragerisak rullet opp i Østfold. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media