EKSPLOSJONSFARE: En brosjyre viser hvordan de eksplosjonsfarlige apparatene skal håndteres. Faksimile: Dagbladet
EKSPLOSJONSFARE: En brosjyre viser hvordan de eksplosjonsfarlige apparatene skal håndteres. Faksimile: DagbladetVis mer

Varslet om brannslokkerne allerede i august

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sendte ut varsel om branslokkingsapparatene allerede i august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle Oslo-skolene er i dag blitt evakuert eller må legge om undervisningen på grunn av eksplosjonsfare.

«Undervisningsbygg har i dag informert Utdanningsadministrasjonen om at brannslukningsapparater med CO2 som er blitt plassert ut i Osloskolen i perioden 2006-2011, kan ha en produksjonsfeil i ventilen, og kan eksplodere ved berøring. Av risikohensyn har Utdanningsetaten i samarbeid med Beredskapsetaten besluttet å stenge og/eller omorganisere undervisningen i dag.», heter det i meldingen fra Utdanningsetaten.

Advarte i august Hvorfor evakueringen plutselig kommer nå er ukjent. Allerede 24. august sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut et varsel om feil på disse brannslukkingsapparatene.
«Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner. I verste fall kan ventilen løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten. Det er i Europa registrert fem tilfeller hvor ventilen har løsnet, hvorav ett tilfelle i Norge, for øvrig uten personskader.», heter det i meldingen fra DSB
Det har ikke lyktes Dagbladet å få noen kommentar fra Utdanningsetaten i saken så langt.

- Jeg vet ingenting om dette. Jeg ble først klar over det da jeg ble kontaktet av Utdanningsetaten, sier beredskapssjef Jon Birger Berntsen i Beredskapsetaten når Dagbladet spør om hvorfor det evakueres nå.

94000 slukkere Det er to- og femkilos CO2-brannslokkere i aluminium som er berørt. Slokkerne bærer ifølge produsenten Tyco følgende merkenavn:

Neuruppin, Skuteng, Anti Fire System, Blumaco, COSMOS, ELON, Flamefast, Hansa, HAVEN, HBS, Hoenig, Hausgard, IBS, Icadis, IFUS, Isogard, Meistar, NWF, Optimal, Stoll, TOTAL eller Wassmann.

I Norge er det ifølge DSB typene Skuteng, type KS2BG, Skuteng, type KS5BG, Housegard, type CO2GA og Housegard, type CO5GA som kan ha en produksjonsfeil.

Det er solgt ca. 94.000 apparater m3ed produksjonsfeilen i Europa, hvorav ca. 8360 i Norge, ifølge DSB.

- Hårreisende - Min umiddelbare reaksjon på dette er at noen ikke har gjort jobben sin. Om barn hadde blitt skadet fordi noen ikke turte å sette i gang en så stor operasjon så er det hårreisende, sier Bo Gleditsch, som har to barn i osloskolen.

Han presiserer at han uttrykker seg på bakgrunn av den informasjonen Dagbladet legger fram for han; at DSB sendt ut informasjon om brannslukkungsapparatene allerede i August.

Dagbladet snakket med Gleditsch på telefon, da han akkurat hadde blitt oppringt av skolens ledelse med beskjed om å komme å hente barna. 

EVAKUERT: Adnan Adam sammen med pappa Adam Kojo  ved Møllergata Skole i i Oslo må evakuere skolen etter at det er funnet Co2 apparater med eksplosjonsfare ved osloskolene. DSB advarte mot brannslukkerne allerede i august. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
EVAKUERT: Adnan Adam sammen med pappa Adam Kojo ved Møllergata Skole i i Oslo må evakuere skolen etter at det er funnet Co2 apparater med eksplosjonsfare ved osloskolene. DSB advarte mot brannslukkerne allerede i august. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Men jeg befinner meg utenbys. Nå får jeg ikke tak i kona mi, så egentlig burde jeg ikke snakke med deg. Nå må jeg bare skynde meg å få tak i noen som kan hente barna mine, sier Gleditsch.

Han har to barn på Tåsen skole, en i barnehagen som ligger i tilknytning til skolen og en på selve skolen.

- Skremt Også Yngve Bjørndal mener det er alvorlig at denne evakueringen kommer nå, dersom DSB meldte om dette allerede i august.

- Jeg er skremt. Om de har visst om dette så lenge er det svært alvorlig. Dette må ryddes opp i, sier Yngve Bjørndal som har en ni år gammel sønn på Hasle skole.

Han forteller at ingen fra skolen så langt har ringt og bedt han om å hente sønnen, men at han nå er på vei til skolen etter at en kamerat tipset om evakueringen.

- Nå må jeg legge på. Jeg må forte meg å hente sønnen min. Han er det det kjæreste jeg har, sier Bjørndal, før han legger på.

- Har hengt der i årevis Også på Hasle skole har barna måttet evakuere:

- Jeg fikk en telefon for fem minutter siden. Det høres skummelt ut, men jeg er glad for at de tar tak i det med en gang, sier Tjodunn Dyrnes, i det hun henter sønnen Storm (6).

- Jeg håper det er fikset i morgen. Vi må jo på jobb.

Hun synes det er sjokkerende at apparatene har hengt i årevis hvis de er farlige.

SJOKKERT: Klassekontakt Tjodunn Dyrnes henter sønnen Storm  ved Hasle Skole. Hun er sjokkert over at farlige brannslokkingsapparater har hengt ved skolen i mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SJOKKERT: Klassekontakt Tjodunn Dyrnes henter sønnen Storm ved Hasle Skole. Hun er sjokkert over at farlige brannslokkingsapparater har hengt ved skolen i mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Alle foreldrene jeg har snakket med er sjokkert over dette. Barna er det viktigste vi har, og vi stoler på at skolen skal være et trygt sted, sier Dyrnes.

Rektor Olav Knutsen, sier at han fikk den første beskjeden om brannslukkingsapparatene i morges. Så, klokka 11. 36 kom det en melding om at alle elevene måtte ut.

- Vi er ikke spesielt bekymret. Apparatene har hengt der i årevis. Jeg håper det ikke blir panikk av dette, sier Knutsen.

STENGT: Et av rommene på Hasle skole der brannslukkingsapparatet oppbevares, er stengt av. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet .
STENGT: Et av rommene på Hasle skole der brannslukkingsapparatet oppbevares, er stengt av. Foto:Bjørn Langsem/Dagbladet . Vis mer