Hittil ukjent rapport

Varslet om full krise

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ble varslet om full fastlegekrise i sitt eget hjemfylke i en rapport fra Statsforvalteren i Trøndelag.

FASLEGEKRISE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har blitt varslet om en rekke konsekvenser av fastlegekrisen i Trøndelag, deriblant utfordringer knyttet til bemanning og pasientsikkerhet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FASLEGEKRISE: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har blitt varslet om en rekke konsekvenser av fastlegekrisen i Trøndelag, deriblant utfordringer knyttet til bemanning og pasientsikkerhet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig sendte Statsforvalteren i Trøndelag på eget initiativ en rapport som tydeliggjør konsekvensene av fastlegekrisen til Helse- og omsorgsdepartementet. I rapporten slås det alarm.

«Statsforvalteren ser at fastlegekrisen med mangel på fastlegetjenester medfører en økt sannsynlighet for redusert pasientsikkerhet og uforsvarlig behandling, samt at pasientrettigheter ikke ivaretas», konkluderes det med i rapporten som ble sendt 23. mai, som Dagbladet har fått innsyn i.

- Vi har nå gitt departementet en statusrapport på eget initiativ fordi at vi opplever situasjonen knyttet til fastlegeordningen i Trøndelag som såpass kritisk. Vi skal bistå med å iverksette sentrale føringer, men vi har også plikt til å rapportere oppover når vi opplever at det er behov for det, og det gjorde vi nå.

Det sier assisterende fylkeslege Kristine Asmervik, som har skrevet rapporten sammen med fylkeslege Jan Vaage, til Dagbladet.

- Uforsvarlig behandling og redusert pasientsikkerhet som følge av en fastlegekrise er veldig alvorlig, og det er derfor vi har valgt å oversende denne rapporten.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol kalte inn til pressekonferanse om omikron-smitten og forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

Bønnfaller Kjerkol

Statsforvalteren bønnfaller HOD og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om å snarlig iverksette effektive tiltak for å stabilisere og rekruttere til fastlegeordningen.

«Statsforvalterens tilsyn og oppfølging av kommunene har i denne situasjonen begrenset effekt. Vi skriver rapporten for å gi departementet forståelse for konsekvensene av fastlegekrisen i vårt fylke og håper dette kan bidra til at det blir tatt nødvendige nasjonale grep for å stabilisere ordningen», står det skrevet i rapporten.

- Vi kan gi råd, veilede og føre tilsyn. Men når vi nå opplever at vi ikke kan gjøre mer for å avhjelpe krisen, må vi gi beskjed om at fastlegekrisen må løses på nasjonalt nivå, sier assisterende fylkeslege Asmervik.

- Hvor mye haster det at HOD iverksetter nødvendige nasjonale grep?

- Det haster.

Stjørdal under tilsyn

I rapporten varsles det om utfordringer knyttet til bemanning, arbeidsforhold og pasientsikkerhet i en rekke kommuner. Statsforvalteren opplyser at de har fått tilsendt meldinger og klager som gir grunnlag for stor bekymring for pasientsikkerheten, og har vært usikre på hvor godt kommunene har fulgt opp dette.

Som følge av dette har de startet tilsyn med fastlegeordningen i kommunene Trondheim, Steinkjer, Meråker og Stjørdal. Sistnevnte er helseminister Kjerkols egen hjemkommune.

- Situasjonen på Stjørdal er noe mine partifeller på Stjørdal har vært opptatt av, også avgått ordfører Ivar (Vigdenes journ.anm.) har jeg hatt kontakt med. Kommunene prøver å gjøre det andre kommuner har gjort, nemlig bøte på en ordning som må oppdateres og finansieres, sier Kjerkol til Dagbladet og fortsetter:

- Fastlegeordningen ble innført i 2001 for å sikre kontinuitet og bedre tjenester for den enkelte innbyggeren. Jeg har forståelse for at det oppleves som krevende å stå uten fastlege over lang tid. Ikke minst for dem som har behov for hyppig oppfølging.

- Alvorlig situasjon

Kjerkol lover at allmenlegetjenesten er en av hennes høyest prioriterte oppgaver. Videre sier hun at hun er svært opptatt av at Norge skal klare å snu dagens utvikling.

- Det uttrykkes i stigende grad bekymring for fastlegeordningen fra kommuner, pasientombudene, statsforvaltere og Helsetilsynet. Vi står i en alvorlig situasjon for fastlegeordningen. Det tar jeg på største alvor. Jeg ønsker derfor å ta grep for å sikre gode allmennlegetjenester over hele landet med ei bærekraftig fastlegeordning.

Kjerkol mener at at fastlegekrisen er et sammensatt problem som hun ikke enkelt får løst i et revidert budsjett.

- Jeg vil bygge videre på tiltakene i handlingsplanen for allmennlegetjenesten som det er stor enighet om. Men det er nødvendig å se på enda mer kraftfulle virkemidler når vi skal justere og forsterke tiltakene i planen.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Knusende rapport

Nå står over 150 000 personer i Norge på liste uten fast lege, noe Helsetilsynet vurderer som alvorlig. Torsdag leverte de en knusende rapport etter å ha gjennomgått ferske tilsynserfaringer om allmennlegetjenester og legevakt i kommunene.

«Samlet sett viser gjennomgangen at fastlegeordningen er under press i hele landet. Kommunenes evne og muligheter til å levere forsvarlige allmennlegetjenester er satt på strekk», oppsummerer Helsetilsynet.

Videre ramser de opp en rekke eksempler på svikt i helsehjelpen som allerede har skjedd, og skriver følgende:

«Etter Helsetilsynets vurdering er dette en pågående risiko og gitt den utviklingen vi ser, er det grunn til å anta at tilsvarende svikt vil skje igjen».

- Jeg synes at det er både bra og viktig at de har laget denne rapporten, som synliggjør konsekvensene av fastlegekrisen, kommenterer assisterende fylkeslege Asmervik.

Guldvog er bekymret

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at statusrapporten fra Trøndelag gir en viktig tilbakemelding for sentrale helsemyndigheter. Guldvog viser også til den ferske rapporten fra Helsetilsynet.

- Vi er bekymret for dagens fastlegeordning og spesielt for de sårbare pasientene som er helt avhengige av en solid ordning som fungerer, sier Guldvog til Dagbladet.

- Helsedirektoratet jobber nå med hvordan vi kan gjøre dagens fastlegeordningen mer robust og attraktiv, slik at flere unge leger også velger fastelegeyrket og at de erfarne fastlegene forblir i ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer