SLO ALARM: Ap-politiker Svenn A. Nielsen  varslet  om Roger Ingebrigtsen i fjor. Nå vil ha trekke seg fra partiet dersom ledelsen ikke rydder opp og  stiller seg bak offeret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SLO ALARM: Ap-politiker Svenn A. Nielsen varslet om Roger Ingebrigtsen i fjor. Nå vil ha trekke seg fra partiet dersom ledelsen ikke rydder opp og stiller seg bak offeret. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Varslet om Ingebrigtsen-saken i fjor

En Ap-politiker i Tromsø kalte saken «ei tikkende bombe».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet/Nordlys): Bare to partitopper i Troms Ap vedgår å ha hatt kjennskap til den seksuelle relasjonen tidligere Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen for åtte år siden innledet til ei da 17 år gammel jente i AUF.

I Dagbladet sa tidligere kommunetopp i Tromsø, Vibeke Ek, søndag at forholdet Ingebrigtsen hadde med den nå 25 år gamle kvinnen var velkjent. Synnøve Søndergaard, medlem i nominasjonskomiteen, bekreftet samtidig at hun også kjente til det.

Men det er flere som vet.

- Tikkende bombe Kommunestyrepolitiker for Ap i Tromsø, Svenn Arne Nielsen, sier til Dagbladet at han mottok urovekkende opplysninger om Roger Ingebrigtsens høsten 2010. Ingebrigtsen navn ble da diskutert i forbindelse med Troms Ap's nominasjon til kommunevalget 2011. Nielsen forteller at han på et partiarrangement hadde en samtale med to kvinnelige kolleger, som var opprørt over Ingebrigtsen.

- De var opprørte og fortvilte. De nevnte ingen navn da, men jeg oppfattet at de snakket om 25-åringen som er aktuell nå.

Siden Roger Ingebrigtsen var et navn i forbindelse med nominasjonen, gikk Nielsen til nominasjonskomiteens leder, Oddny Aleksandersen, tidlig i 2011.

- Jeg følte jeg måtte gå videre med dette, og jeg fortalte om det jeg hadde hørt. Jeg sa det var bekymringsfullt, og ei tikkende bombe. Vi hadde bare en kort samtale, og hva hun gjorde videre vet jeg ikke.

- Hvorfor tok ikke du det videre?

- Jeg vurderte å melde fra til fylkesleder, men slo meg til ro med at jeg hadde varslet. Det angrer jeg veldig på i dag, sier han.

Vil melde seg ut Han reagerer sterkt på det som nå skjer, og tar et kraftig oppgjør med Arbeiderpartilaget i Tromsø.

- Nå må Tromsø Ap komme ut som forsvarer av offeret i denne saken. Alt annet er helt uakseptabelt, sier Nielsen, som krever opprydning.

- Tromsø Ap må rydde opp. Roger Ingebrigtsen er ikke bare uegnet som statssekretær, han er uegnet som en del av gruppeledelsen i Tromsø Ap. Dette må styret sørge for å rydde opp i. Gjør de ikke det, kan jeg ikke lenger være medlem av kommunepartiet, sier Nielsen.

- Ingen drittpakke Han reagerer på påstandene om en «drittpakke» i denne saken.

- Dette er ingen «drittpakke», dette er en fortvilet ung dames rop om hjelp og støtte mot sterke maktmenn. Her må styret og kommunestyregruppa ta ansvar.

- Dersom Roger Ingebrigtsen gjør comeback i lokalpolitikken, da skyves du ut av kommunestyret?

- Ja, og det bryr meg null og niks, jeg har ingen personlige ambisjoner med politikken og ingen ambisjoner om å være noen konge på haugen, svarer Nielsen, som også understreker at han i stortingsnominasjonen støttet Roger Ingebrigtsen som listetopp.

Verken Odd Arne Thunberg, leder i Tromsø Ap eller nestleder Tone Marie Myklevoll besvarte Dagbladets henvendelser i går. Det gjorde heller ikke Oddny Aleksandersen.

- Ikke ukjent Fylkesleder Bjørn Inge Mo i Troms Ap har avvist at han kjente til saken. I Ingebrigtsens partilag i Tromsø har bare Synnøve Søndegaard sagt at saken var kjent.

Styremedlem Torbjørn Bongo i Tromsø Ap har imidlertid sagt til VG at: «Det har kommet ham for øre at argumentet har vært dratt frem i en tidligere nominasjonsprosess».

Han bekrefter sitatet overfor Dagbladet, men vil ikke kommentere ytterligere. Roger Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, sier Nielsens opplysninger bekrefter at forholdet var kjent i Ap.

- Dette understreker det vi har sagt hele veien, at forholdet ikke er ukjent og at det ikke ble ansett som relevant, sier Elden til Dagbladet.

- Uakseptabelt Det var fredag kveld forrige uke at Ingebrigtsen trakk seg som statssekretær og som kandidat til Stortinget fra Troms Ap etter at en kvinne han hadde en relasjon til i 2004, varslet om forholdet. Kvinnen som da var 17 år, har sagt at hun følte seg presset inn i dette sex-forholdet.

Forholdet ble da varslet til politisk rådgiver ved statsministerens kontor, Tonje Brenna. Brenna gikk videre til statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, som kontaktet partisekretær Raymond Johansen. Johansen sa fredag at forholdet mellom den daværende 37 år gamle politikeren og den 20 år yngre gamle jenta, var uakseptabelt.