Varslet om lovbrudd: Ble truet med «sparken» fra fagforeningen

Fagforeningen Postkom tolererte ikke at tillitsvalgte Hans-Anton Stenersen varslet postdirektøren om mulig lovbrudd.

VARSLET: Tillitsvalgt Hans-Anton Stenersen sendte epost til postdirektøren om det han mente var helefarlig og ulovlig arbeidsmiljø hos dine medlemmer. Det fikk fagforeningen hans, LO-forbundet Postkom, til å reagere. Foto: Paul-Egil Henriksen
VARSLET: Tillitsvalgt Hans-Anton Stenersen sendte epost til postdirektøren om det han mente var helefarlig og ulovlig arbeidsmiljø hos dine medlemmer. Det fikk fagforeningen hans, LO-forbundet Postkom, til å reagere. Foto: Paul-Egil HenriksenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da tillitsvalgte Hans-Anton Stenersen varslet postdirektør Dag Mejdell om mulige brudd på arbeidsmiljøloven fikk han ikke trøbbel med arbeidsgiveren Posten Norge. I stedet reagerte hans eget fagforbund, LO-forbundet Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund (Postkom) kraftig på at en av deres tillitsvalgte sendte epost til postdirektøren for å varsle om dårlig arbeidsmiljø.

Stenersen var tirsdag denne uka kalt inn på teppet for å forklare seg for Postkoms landsstyre. I innkallelsen ble det vist til en bestemmelse om utelukking fra tillitsverv som grunnlag for møtet.

- I praksis ville de ekskludere meg, jeg har vært tillitsvalgt i 19 år, sier Stenersen.  

I epostkorrespondanse omtales det som «illojalt» at Stenersen tok direkte kontakt med toppsjefen i Posten Norge.

- Dette er en alvorlig krenkelse av det mandatet jeg har som tillitsvalgt. Jeg har gjort det klart at dette er helt uakseptabelt og jeg tror heller ikke det er lovlig, sier Stenersen til Dagbladet om den kraftige reaksjonen fra hans eget forbund.

- Forbundsledelsen har presisert at grunnlaget for utelukkelse er at jeg har gått utenom linjen både i Posten og i Postkom, og at det er det som er grunnen til denne saken, sier Stenersen til Dagbladet.

Bekymret Utgangspunktet er at Stenersen var alvorlig bekymret for helsevirkingene av arbeidssituasjonen til postbud i Nordland. De har nylig blitt bedt om å gå såkalte «heldagsruter», som betyr at de leverer post ute i postkasser hver dag, hele dagen, hele året. Dette er svært tungt og belastende arbeid, særlig vinterstid på Helgelandskysten. Tidligere byttet postbudene på å være inne og ute - noe tid innendørs med sortering og noe tid utendørs for å levere.
Arbeidet Stenersen varslet om er i Postens egen medisinfaglige vurdering gitt «gult lys».  Det betyr at arbeidet kan vær helseskadelig, men er «gjennomførbart for et normalt trent og friskt postbud».

-Dette er ikke forsvarlig i Nordland. Først tok jeg dette opp i forbundet, uten å komme noen vei. Så tok jeg dette med ledelsen og til slutt varslet jeg Arbeidstilsynet, sier Stenersen.

Arbeidstilsynet tar nå tak i saken og varsler i en epost at de vil gjennomføre tilsyn ved Posten i Bodø.

- Dette handler ikke om meg eller Øverland. Det handler om alle de arbeidstakerne med en høy alder som sliter under de påleggene som bli tredd over dem, sier Stenersen.

- Kortsluttet Forbundsleder Odd Christian Øverland avviser at de har en eksklusjons-prosess mot Stenersen.

- Jeg ønsker ikke diskutere detaljene i saken, men enhver ansatt har både en rett og en plikt til å melde om helsefarlig arbeid. Denne saken har ikke noe med HMS-varselet å gjøre. Det er presisert overfor vedkommende, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom til Dagbladet.

Dagbladet sitter på epostkorrespondanse i saken som viser at det var Stenersens kontakt direkte med postdirektøren som utløste prosessen mot ham.

«Jeg påpeker at du med din mail til Mejdell og meg har «kortsluttet» mange ledd og nivåer både i Posten og Postkom — og jeg ber om en forklaring om hvorfor», skriver forbundslederen i en epost til Stenersen.

Overfor Dagbladet forklarer han saken slik:

- Dette dreier seg om hvor vidt den tillitsvalgtes adferd er så kritikkverdig at han har tillit fra forbundsstyret, sier forbundsleder sier Øverland.

Han sier at dette er første gang på 20 år at det har vært diskutert å utestenge en tillitsvalgt.

- Det ble fremhevet at vi ikke må undergrave samarbeidet med Posten, og påstått at jeg ved å gå utenom linjen hadde gjort dette, sier Stenersen.

Forrige uke bestemte forbundsstyret seg for å gi ham en skriftlig irettesettelse.

Kastet tre Dette er ikke første gang Postkom blir beskylt for å ta hardt i tillitsvalgte som de mener blir for selvstendige. Posten er organisert slik at det er fagforeningen som peker ut verneombudene. Høsten 2012 ble alle tre verneombudene på de to øverste nivåene i Posten vraket samtidig. Det ble vist til «slitasje i dialog og samarbeid» som begrunnelse.
I et intervju med Posthornet sa én av de vrakede verneombudene, Jan Flenstad, at han trodde at fagforeningen følte verneombudene ble for selvstendige.

- Det er høyst ulike vurderinger som ligger til grunn til at disse tre ikke fikk fornyet tillit. Jeg husker at de sa dette. Det er definitivt rom for selvstendighet og forskjellige syn i Posten og i Postkom, sier Øverland.