Varslet om massive overgrep i 2002 - i går kom den grufulle sannheten

Minst 1400 barn utsatt for overgrep.

DØMT FOR OVERGREP  Mohsin Khan var en av fem menn som i 2010 ble dømt for seksuelle overgep i Rotherham, Storbritannia.  Foto: Ross Parry Agency / NTB Scanpix
DØMT FOR OVERGREP Mohsin Khan var en av fem menn som i 2010 ble dømt for seksuelle overgep i Rotherham, Storbritannia. Foto: Ross Parry Agency / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede i en rapport fra 2002 kritiserte det britiske innenriksdepartementet lokale myndigheter og politiet i Rotherham for deres unnfallenhet overfor barna som ble utsatt for overgrep i byen.

I rapporten kom det fram at «et høyt antall unge kvinner blir utsatt for overgrep og misbrukt gjennom prostitusjon».

I går kom en ny rapport der det ble anslått at minst 1400 barn under 16 år er blitt misbrukt siden 1997.

Angrep rapporten Professor Alexis Jay, som står bak den siste rapporten, mener advarslene ble feid under teppet.

- Innenfor helsevesenet ble omfanget og alvoret underspilt av lederne. Politiet prioriterte ikke den seksuelle utnyttelsen av barn. De så på mange av ofrene med avsky, og gjorde ingenting for å stoppe de kriminelle handlingene, skriver Jay.

- Istedenfor å handle hevdet politisjefer og kommunale ledere at tallene i rapporten var 'fabrikkerte eller overdrevne'. Rapportens forfatter ble også utsatt for personlige angrep, skriver Jay.

- Dersom denne rapporten var blitt tatt alvorlig i 2002 av politiet og bystyret, ville barna blitt bedre beskyttet og overgriperne ville blitt stilt til ansvar, mener Jay.

Ytterligere to rapporter, fra 2003 og 2006, fortalte om en «alarmerende situasjon der det var bindinger mellom seksuelle overgrep, narkotika, gjenger og voldskriminalitet i Rotherham».

Rotherham er en by med 250 000 innbyggere som ligger nordøst for Sheffield.

- Tømte bensin Rapporten ble lagt fram i går, og forteller rystende historier om jenter så unge som 11 år som skal ha blitt gruppevoldtatt av opptil fem menn. Andre jenter skal ha blitt sendt til byer i Nord-England hvor de ble utsatt for vold og trusler.

Rapporten forteller også om episoder der jentene har blitt dynket i bensin og truet med å bli satt fyr på om de forteller hva som har skjedd med dem.

Ei 13 år gammel jente, kalt «barn D» i Jays rapport, forteller at hun skal ha blitt voldtatt og solgt av en overgriper. Foreldrene informerte myndighetene om misbruket, og fortalte at hun var livredd gjerningsmennene. Myndighetene skyldte på jenta for å «sette seg selv i en posisjon der hun risikerte å bli seksuelt utnyttet».
  Først i november 2010 ble fem menn dømt for å lokke til seg tre jenter i alderen 13 til 15 år, for så å forgripe seg på dem.

Flere av de kommunalt ansatte barnevernsarbeiderne forteller i rapporten, ifølge BBC, at de var redde for å bli beskyldt for rasisme, siden de anklagede overgriperne hovedsaklig skal være av asiatisk herkomst.

Gikk av Gruppeleder for Labour i bystyret i Rotherham, Roger Stone, har allerede trukket seg. 

Nå øker også presset på politisjefen i byen.

Shaun Wright ble valgt til politidirektør i Rotheram i 2012, og før det hadde han fra 2005 til 2010 ansvaret for barnevernstjenesten i byen.

Colin Ross er leder for Liberaldemokratene tilknyttet kommunerådet i Sheffield, og hun synes politidirektøren bør tre av.

- Det er vanskelig å se hvordan lokale folk kan ha tillit til ham, og at han skal få fortsette å være politidirektør i byen, sier hun.

LA FRAM RAPPORT:  Professor Alexis Jay la i går fram en rapport der det kom fram at minst 1400 barn skal ha blitt misbrukt i den engelske byen Rotherham i perioden 1997-2013. Foto: AP / NTB Scanpix
LA FRAM RAPPORT: Professor Alexis Jay la i går fram en rapport der det kom fram at minst 1400 barn skal ha blitt misbrukt i den engelske byen Rotherham i perioden 1997-2013. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer