Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet om viruset - nå er legen smittet

Denne kinesiske legen prøvde å redde liv, men ble tiet ned. Nå er han selv smittet av corona-viruset.

SMITTET: 30. desember postet den 34 år gamle legen Li Wenliang et urovekkende varsel på den kinesiske meldingsappen WeChat. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

30. desember postet den 34 år gamle legen Li Wenliang et urovekkende varsel på den kinesiske meldingsappen WeChat.

Ifølge CNN skrev han at: «syv pasienter fra et lokalt matmarked har fått en SARS-lignende sykdom og er blitt satt i karantene på sykehuset der jeg jobber».

Først en hel måned senere, 30. januar 2020 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».

Wenliang delte meldingen med tidligere legestudenter, og forklarte at ifølge en test han hadde sett, var sykdommen coronaviruset - et virus som fører til alvorlig akutt respirasjonsvansker.

Det er ikke lenge siden kineserne ble rammet av et lignende utbrudd, da SARS-viruset herjet i 2003 og drepte hundrevis på verdensbasis. Med det friskt i minne advarte legen sine tidligere medstudenter.

«Jeg vil bare minne alle mine klassekamerater på universitetet om å være forsiktige,» skrev han. Han oppfordret også alle vennene sine til å advare sine kjære, ifølge CNN.

Meldingen gikk viralt

Den 34 år gamle legen jobber i den kinesiske byen Wuhan, der det dødelige virus-utbruddet startet.

I løpet av få timer gikk skjermbildet av de private meldingene med navnet hans viralt.

Kort tid etter at han la ut meldingen, men altså flere uker før utbruddet ble kjent for resten av verden, ble han ifølge CNN, anklaget for ryktespredning av politiet i Wuhan.

9. januar i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og orienterte det influensaliknende viruset som var oppdaget i Wuhan i Kina. Men først 30. januar erklærte WHO global folkehelsekrise.

Viruset har til nå tatt 425 menneskeliv og dødstallene fortsetter å stige. Drøyt 20 000 mennesker er til sammen bekreftet smittet av sykdommen, som er registrert i mer enn 25 land - inkludert Wenliang.

Det gjør at coronaviruset nå har tatt livet av flere mennesker i Kina enn hva det fryktede Sars-viruset gjorde da det herjet.

Li ble erklært smittet av viruset 1. februar. Han ble selv syk etter å ha behandlet en pasient 10. januar. Li begynte å hoste og utviklet feber dagen etter. Han har vært innlagt på sykehus siden 12. januar. På lørdag gjorde han intervju med CNN fra sykesengen delvis via tekstmeldinger på grunn av pustevansker.

FIKK MUNNKURV: Li Wenliang, som jobber som lege i Wuhan, ble straffet irettesatt av politiet for å ha "spredt rykter" da han advarte venner og medstudenter mot coronaviruset allerede før jul. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang
FIKK MUNNKURV: Li Wenliang, som jobber som lege i Wuhan, ble straffet irettesatt av politiet for å ha "spredt rykter" da han advarte venner og medstudenter mot coronaviruset allerede før jul. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang Vis mer

Ligner Sars

Samme dag som Li sendte meldingen til vennene sine, skal det også ha blitt sendt ut en nødmelding fra Wuhan kommunale helsekommisjon, som informerte byens medisinske institusjoner om at en rekke pasienter som hadde besøkt sjømatmarket hadde fått en ukjent lungebetennelse.

Meldingen inneholdt ifølge CNN, også en advarsel om at verken organisasjoner eller enkeltpersoner hadde lov til å gi ut informasjon til publikum uten at de hadde blitt gitt autorisasjon til det.

Også forrige gang, da pandemien Sars herjet tok det lang tid før Verdens helseorganisasjon slo alarm.

Selv om viruset begynte å spre seg i Sør-Kina i november 2002 ble ikke Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet.

Først i februar 2003 ble det klart at dette var en alvorlig epidemi. Nyheter om den mystiske sykdommen spredte seg raskt. Det samme gjorde sykdommen. Den gang måtte kinesiske myndigheter unnskylde for at de ikke gjorde en bedre jobb med å informere om den dødelige sykdommen som spredte seg som ild i tørt gress.

Måtte forklare seg

3. januar ble Li Wenliang irettesatt av politiet for å ha spredt rykter på nettet. Til sammen åtte personer skal ha blitt irettesatt for spredning av rykter. Wenliang forteller at han måtte signere en uttalelse som BBC har publisert et bilde av, der han erkjenner å ha sendt meldingen og der han også lover å ikke begå ytterligere ulovlige handlinger.

Nå er Wenliang blitt kjent som varsleren som fortalte verden om utbruddet som kinesiske myndigheter prøvde å dekke over.

Ifølge BBC har det på Li's Weibo-side (Kinas svar på Twitter journ anm.) blitt lagt igjen titusenvis av kommentarer som takker ham for å ha snakket og ønsker om god bedring. Andre har stilt spørsmål ved hvordan situasjonen hadde vært nå om Lis varsel ikke var blitt dysset ned.

Verken Wuhan-politiet eller Wuhans kommunale helsekommisjon har besvart CNNs henvendelser i saken.