Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet politiet om brannstifter, men sier han ikke ble hørt. - Vi er helt avhengige av publikum, svarer politiet

Leder for operasjonssentralen i Oslo-politiet sier han forstår at Espen Bjerke føler han ikke ble tatt seriøst da han gjentatte ganger varslet om en pyroman.

BRANN: 29. mai ble en motorsykkel som sto inne i en garasje på Grünerløkka påtent, og politiet etterlyste en mann de mistenker er en pyroman. Leder for operasjonssentralen i Oslo-politiet sier de i ettertid nå ser at de prioriterte feil da de ikke fulgte opp flere tips om en brannstifter i samme område. Video: Euge... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Espen Bjerke fortelle Dagbladet at han flere ganger tirsdag kveld observerte en brannstifter i Oslo, og at han varslet politiet om det.

Videre fortalte Bjerke at han føler politiet ikke tok meldingene hans på alvor.

- Med tanke på at det er bålforbud i Oslo om dagen, virker det absurd at politiet ikke har kapasitet til å rykke ut når de får melding om en person som åpenlyst tenner på flere småbranner. De må ha hatt veldig mye å gjøre, sa Bjerke til Dagbladet.

I 23-tida tirsdag kveld, etter at Bjerke ifølge ham selv allerede hadde varslet politiet både på telefon og personlig til noen betjenter som befant seg i en politibil i området, gikk politiet i Oslo ut med en etterlysning av en mistenkt pyroman i Oslo.

Ble etterlyst

Bjerke sier til Dagbladet at han mener dette er samme mann han observerte og varslet politiet om.

Den etterlyste mannen ble fanget på et overvåkningskamera da han tente på en motorsykkel i Sunnmørsgata, på øvre Grünerløkka.

- Mann, caps med påskrift «NY», mørk jakke, genser med noe hvit påskrift, hette under jakken, dongeribukse. Bærer muligens på en Rema 1000-pose. Ved observasjon, ring 02800, twitret politiet.

Det er branngruppa til Oslo-politiet som etterforsker saken videre nå. Ingen der har så langt i dag besvart Dagbladets henvendelser.

I går kveld var ingen pågrepet i saken, opplyste vaktleder ved Kriminalvakta i Oslo, Øyvind Torgersen.

- Ikke kapasitet

Leder for operasjonssentralen ved Oslo-politiet, Runar Skarnes sier til Dagbladet at han forstår Bjerkes frustrasjon og opplevelse av å ikke bli hørt.

- Vi har full forståelse for at han føler at han ikke ble tatt seriøst, spesielt nå når vi i ettertid ser at dette endte opp med et nytt branntilløp, sier Skarnes.

Han forteller at de er kjent med at en patrulje i området fikk informasjon fra en mann direkte, og at de har loggført at det også kom tips om pyromanen per telefon.

- Patruljen i området var trolig opptatt med noe annet, og tipset som kom inn på telefon ble ikke fulgt opp fordi vi ikke hadde kapasitet til det der og da, forklarer han videre.

- Blir noen ganger feil
Han beskriver denne tirsdagskvelden som spesielt hektisk for Oslo-politiet.

- Vi var nødt til å prioritere hardt, men når vi nå vet fasiten, ser vi at det framstår som at vi tok gal vurdering. Vi tar hele tiden valg og noen ganger blir det feil, sier han.

- Hvor avgjørende er publikums hjelp for dere i deres arbeid?

- Vi er helt avhengige av at publikum sier ifra og bryr seg om sikkerheten i sin egen by. Vi ønsker å være de som følger opp og ivaretar, men til tider er oppgavene større enn ressursene. Det er vårt lodd å hele tiden foreta prioriteringer og ta avgjørelser - ofte basert på mangelfull informasjon - og noen ganger prioriterer vi feil, sier Skarnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media