- Varslet politiet om kaprer

Aukai Collins overvåket muslimer i Phoenix, der terroristen Hani Hanjour lærte å fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tyster på FBIs lønningsliste gjorde alt for tre år siden USAs føderale politi oppmerksom på en mistenkelig saudiaraber som 11. september i fjor styrtet et kapret passasjerfly i Pentagon, hever informanten selv.

Aukai Collins hevdet i et intervju med tv-selskapet ABC i går kveld at han jobbet for FBI i Phoenix i fire år. Oppdraget var å overvåke de arabiske og muslimske gruppene i byen.

Kunne gjort mer?

FBI-agenten Ken Williams ba 10. juli i fjor hovedkvartet sjekke arabiske flyskoleelever landet over. Opplysningene om Williams notat har satt fart i diskusjonen om myndighetene kunne gjort noe for å hindre terroraksjonene mot New York og Washington.

Collins hevder at han forsynte FBI med Hanjours bostedsadresse, telefonnummer og registreringsnummeret på bilen han kjørte.

Politiorganisasjonen benekter påstanden, men sier det er riktig at Collins hevet lønn for å overvåke muslimer og opplyser at han fikk opppdraget på grunn av sin spesielle bakgrunn.

Collins er amerikaner. Han kom på kant med loven som tenåring og konverterte senere til islam. Senere skal han ha slåss med opprørere i Tsjetsjenia, der en landmine rev av ham beinet.

Collins har skrevet bok om sine opplevelser. Den kommer ut snart og heter «My Jihad».

Flere tabber

Om Collins skulle ha grumsete motiver og tvilsom troverdighet, rammes FBI og CIA hardere av andre anklager.

Zacarias Moussaoui, kjent som «den 20. kapreren», ble arrestert av FBI i Minnesota i august i fjor. Franskmannen med marokkansk bakgrunn er hittil den eneste som er tiltalt for å ha hjulpet Osama bin Laden og de 19 kaprerne som døde 11. september.

FBI-agent Coleen Rowley ved kontoret i Minneapolis opplyser at agentene der ble så frustrerte over FBI-ledelsens manglende interesse for Moussaoui at de brøt alle instrukser og tipset etterretningsorganisasjonen CIA direkte.

Hun har sendt FBI-direktør Robert Mueller et 13 siders brev om episoden, som førte til at kontoret i Minnesota fikk skarp refs.

Nyhetsbyrået AP har sett utdrag av brevet, som tirsdag også ble oversendt Senatets etterretningskomite.

Etter Rowleys avsløringer bekreftet amerikanske myndigheter i går kveld at CIA mottok minst to tips om Moussaoui fra FBI. De sjekket egne arkiver, men fant ingen opplysninger om mannen.

En henvendelse til utenlanske samarbeidpartnere bekreftet imidlertid at fransk-marokkaneren var en kjent muslimsk ekstremist.

HENTET PENGER:Flykaprerne Hani Hanjour (venstre) og Majid Moqed ble knipset i en bankautomat før kapringen.
ENESTE:Moussaoui får siktelsen presentert under fengslingsmøte i desember i fjor.