Varslet sprekk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Du må minst være finansminister i et land med ufattelige oljeinntekter for å garantere full barnehagedekning med en rimelig makspris. Det er Kristin Halvorsen, og hun ligger neppe våken om natta etter å ha lest i Aftenposten at barnehagereformen blir ti milliarder kroner dyrere enn antatt i barnehageforliket fra 2002. Regnestykkene til de såkalte barnehagekameratene, anført av den usannsynlige politiske duoen SV og Frp, ble radbrukket av ekspertene den gangen og. Kameratene ble heller ikke enige om inndekningen, og ambisjonen lot seg først gjennomføre da de rødgrønne fikk flertall fem år senere.

Det er flere årsaker til at sluttregningen blir vesentlig høyere. En av dem er, som flere påpekte også den gangen, mangelen på arbeidskraft. I dagens arbeidsmarked bygges og drives tidenes dyreste barnehager. Den andre forklaringen er at tilbud og pris påvirker etterspørselen. Tenk det. Det er et problem at departementets anslag har vært og er for dårlige, men det er bare positivt at flere har råd til å ha barn i barnehage. Hvis regjeringen endelig fjerner kontantstøtten, vil antakelig etterspørselen stige enda mer, men her er det også milliarder å spare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer