Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet togløse sommeruker

Jernbaneverket lover de er forberedt på juletrafikken, men varsler 16 togløse dager mellom Oslo og Asker til sommeren.

PROBLEMERI TOGTRAFIKKEN: — Jeg har stor forståelse for at passasjerene blir frustrerte når toget ikke kommer. Men vi arbeider aktivt med dette nå, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Sammen med jernbanedirektør Elisabeth Enger forklarte hun om de planlagte tiltakene for å bedre punktligheten i togtrafikken, etter store problemer med jernbanenettet de siste ukene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
PROBLEMERI TOGTRAFIKKEN: — Jeg har stor forståelse for at passasjerene blir frustrerte når toget ikke kommer. Men vi arbeider aktivt med dette nå, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Sammen med jernbanedirektør Elisabeth Enger forklarte hun om de planlagte tiltakene for å bedre punktligheten i togtrafikken, etter store problemer med jernbanenettet de siste ukene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa kalte i dag inn til pressekonferanse om Regjeringens tiltak for å bedre punktlighet og regularitet i togtrafikken, med hovedvekt på togtrafikken i Oslo-området.

- Togene er ofte forsinka. Det skjedde i forrige måned, det skjedde i går, det skjer i dag og det vil skje igjen, konstaterte Kleppa.

Hun pekte på store forsømmelser på vedlikehold av tognettet de siste ti år, høy utnytting av tognettet og stor sårbarhet for avvik som de viktigste årsakene til de til tider voldsomme forsinkelsene. I fjor og i år er det satt av 200 millioner i Nasjonal transportplan, påpekte samferdselsministeren.

Senest på fredag ble 35 000 rammet av forsinkelser i Oslo-området.

Tar tid
Og Kleppa kunne ikke love rask bedring. Heller varslet ministeren at det vil ta tid før folk vil merke en bedring i togforutsigbarheten.

- Ting vil ta tid, slo Kleppa fast, før togmetaforer ble hentet fra øverste bagasjehylle.

- Det er lys i tunnelen. Vi er på rett spor. Men det vil ta tid.

Jernbanedirektør Elisabeth Enger istemte, og sa at Jernbaneverket ber om publikums tålmodighet. Hun lovte likevel at juletrafikken vil gå som planlagt, og informerte om at det er hentet inn ekstraberedskap og skaffet til veie nytt utstyr som skal gjøre snøproblemene mindre.

Vil bli verre
I det lange perspektivet hadde likevel også Enger både gode og dårlige nyheter.

- Det vil bli verre før det blir bedre, slo hun fast.

Hun forklarte at signalfeil er den klart største årsaken til de mange forsinkelsene. Dette vil, ifølge Enger, Jernbaneverket nå ta konsekvensen av.

Over de neste årene skal 2 milliarder kroner investeres i oppussing og oppgradering. Bare i 2010 skal arbeider for 470 millioner settes ut i livet,  noe som blir beskrevet som det maksimale av hva som er praktisk mulig å gjennomføre i løpet av år.

Stenges
Problemet er nemlig også når arbeidene skal skje, i det overfylte nettet.

— Vi har bare tiden fra klokken 23.15 til 4.15 hver natt, sa Enger.

- I tillegg vil vi stenge deler av jernbanenettet helt i 16 dager i juli neste år. Dette dreier seg om strekningen fra Oslo S til Asker, sa jernbanedirektør Enger til Dagbladet etter pressekonferansen.

Hun ville ikke si noe nå om hva slags alternativ transport som vil bli satt inn for de som er avhengige av å bruke en av landets viktigste jernbanestrekninger.

I forbindelse med utbedringene er det også satt av 80 millioner kroner som skal brukes til informasjon rettet mot passasjerene. Det er allerede på det rene at det skal gis i bedre informasjon om forsinkelser når de oppstår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media