Varslet voldtekt - begikk lovbrudd

STAVANGER (Dagbladet): En sykehus-ansatt fra Haugesund-distriktet ringte politiet og varslet om at en mann hadde voldtatt sin samboer. Høyesterett fastslår at dette var et brudd på lovbestemt taushetsplikt fra sykehusets side overfor kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den voldtatte kvinnen hadde ikke gitt sitt samtykke til at voldtekten ble meldt til politiet. Da hun kom til Fylkessykehuset som voldtektsoffer, var en politimann allerede på plass.

Ikke avhørt

Kvinnen ble ikke avhørt den aktuelle natta, men neste dag kom politiet. Da glemte etterforskerne å fortelle kvinnen om bestemmelsen i straffeprosessloven som betyr at hun som samboer med siktede er fritatt fra vitneplikten.

Først tre uker seinere gjorde politiet kvinnen oppmerksom på denne bestemmelsen i et nytt avhør. I herredsretten og lagmannsretten nektet kvinnen å forklare seg, det samme gjorde hennes slektninger.

- Bevis som er en direkte følge av et brudd på taushetsplikten, avskjæres, skriver Høyesterett.
Mannen er nå igjen en fri mann, etter at han ble tiltalt for fire tilfeller av voldtekt. Etter flere prosessuelle dragkamper i rettssystemet mellom aktor og forsvarer, er mannen til slutt funnet skyldig i en voldtekt mot samboeren.

Straffen er å betrakte som sonet, fordi han har sittet 157 dager i varetekt. Han blir ikke innkalt til ny soning, sjøl om han står tilbake med litt resttid etter dommen i Høyesterett.

Avbrutt voldtekt

Den ene voldtekten mannen ble dømt for til slutt, ble begått i mars i fjor. Med makt nektet han samboeren å gå ut av soveværelset - han holdt henne nede ved å holde henne i håret.

Voldtekten ble imidlertid avbrutt, fordi et lite barn i værelset våknet og begynte å gråte.

Statsadvokat Tormod Haugnes i Stavanger, som prosederte saken i Høyesterett, sier til Dagbladet han han ikke vil kommentere saken, fordi han ikke har lest dommen.