Varslet voldtekt - begikk lovbrudd

STAVANGER (Dagbladet): En sykehus-ansatt fra Haugesund-distriktet ringte politiet og varslet om at en mann hadde voldtatt sin samboer. Høyesterett fastslår at dette var et brudd på lovbestemt taushetsplikt fra sykehusets side overfor kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den voldtatte kvinnen hadde ikke gitt sitt samtykke til at voldtekten ble meldt til politiet. Da hun kom til Fylkessykehuset som voldtektsoffer, var en politimann allerede på plass.

Ikke avhørt

Kvinnen ble ikke avhørt den aktuelle natta, men neste dag kom politiet. Da glemte etterforskerne å fortelle kvinnen om bestemmelsen i straffeprosessloven som betyr at hun som samboer med siktede er fritatt fra vitneplikten.

Først tre uker seinere gjorde politiet kvinnen oppmerksom på denne bestemmelsen i et nytt avhør. I herredsretten og lagmannsretten nektet kvinnen å forklare seg, det samme gjorde hennes slektninger.

- Bevis som er en direkte følge av et brudd på taushetsplikten, avskjæres, skriver Høyesterett. Mannen er nå igjen en fri mann, etter at han ble tiltalt for fire tilfeller av voldtekt. Etter flere prosessuelle dragkamper i rettssystemet mellom aktor og forsvarer, er mannen til slutt funnet skyldig i en voldtekt mot samboeren.

Straffen er å betrakte som sonet, fordi han har sittet 157 dager i varetekt. Han blir ikke innkalt til ny soning, sjøl om han står tilbake med litt resttid etter dommen i Høyesterett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer