- Vårt ansvar

- Det er vi i rikspolitikken som har ansvaret for krisa i samferdselssektoren, sier SVs Inge Myrvoll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Vi er altfor preget av dag til dag-perspektiv, meningsmålinger, mediekjør og politisk spill. Skjer det ulykker, eller media sier hopp, så hopper vi. Og neste dag er det en ny dagsorden.

- Men vår jobb er å se sammenhenger og se framover, langt framover. Greier vi ikke det, gjør vi ikke jobben vår bra nok, sier en av veteranene i norsk samferdselspolitikk, SVs Inge Myrvoll, medlem av Stortingets samferdselskomité i elleve år.

Han tegner et bilde av et stortingsmiljø som stort sett er tverrpolitisk enig om målene, men som ikke evner å opptre langsiktig.

Dette er noen av årsakene: Den hellige overordnete budsjettbalanse, fraværet av stabile flertallskonstellasjoner, medienes katastrofejournalistikk og ønsket om å behage velgerne framfor å besvære dem med restriksjoner - i håp om positive utslag på meningsmålingene.

Skygger unna

- Vi klarer ikke å formidle positivt og pedagogisk hva en helhetlig samferdselspolitikk kan bety av økt livskvalitet i form av færre trafikkulykker, reinere luft, triveligere byrom, bedre arealutnyttelse osv.

- Når det gjelder sikkerhet, har det for eksempel vært kul umulig å få gjennomslag for økt sikkerhetsutstyr på kortbanenettet i stedet for større og bedre ekspedisjonsbygg på de store flyplassene, sier Myrvoll.

- Drapsmenn

- Framfor alt blir det krevd at vi viser handlekraft når ulykker har skjedd. Etter en veitrafikkulykke må vi love tryggere veitrafikk. Etter Åsta-ulykken er alle opptatt av automatisk togstopp og fjernstyring.

- Skjer en ulykke på en planovergang, er vi tilnærmet drapsmenn hvis vi ikke forsikrer at dette har høyeste prioritet. Dilemmaet er at vi ikke ser helheten for bare enkeltulykker, sier Myrvoll.

<B>TAR SJØLKRITIKK:</B> - Det er vi rikspolitikere som har ansvaret for krisa i norsk samferdsel, sier veteran i norsk samferdselspolitikk, Inge Myrvoll (SV). Han etterlyser sterkere vilje til å arbeide mer langsiktig.