- Vårt atomprogram har ikke bremser

Irans president vil ikke stoppe anriking av uran. USA utelukker ikke krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag skal FNs Sikkerhetsråd starte samtalene om hvilke eventuelle sanksjoner som skal settes inn mot Iran etter at landet nekter å etterkomme kravet om å avbryte sitt atomprogram.

- Vil ikke ha atomvåpen

Allerede før diskusjonen har startet gjør president Mahmoud Ahmadinejad det klart hvor han og Irans regime står.

- Iran har ervervet seg teknologien til å produsere anriket uran, og Iran beveger seg som et tog (...) som verken har bremser eller noe gir for revers, sa Ahmadinejad til frammøtte geistlige søndag, ifølge nyhetsbyrået ISNA.

I motsetning til hva Vesten og flere land i Midtøsten frykter, hevder presidenten at Iran ikke er interessert i å anskaffe atomvåpen.

- Atombombenes æra er forbi. Om de hadde hatt noen effekt så ville ikke USA blitt slått i Irak, og president Bush sitt parti ville vunnet valget, sier han, og sikter til at tapene i Irak har kostet George W. Bush dyrt på hjemmebane.

Uenighet i Sikkerhetsrådet

Samtidig som alle de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet er enige i at Irans ønske om å anrike uran er et problem er de splittet i synet på hvordan situasjonen skal løses. USAs visepresident Dick Cheney uttalte i går at USA holder alle mulighet åpne og «vil gjøre alt» for å unngå at Iran tilegner seg atomvåpen.

UTE AV KONTROLL, ELLER BARE UTEN BREMSER? Irans president bedyrer hederlige hensikter med landets anriking av uran. Eksperter anslår at Iran kan lage sine første atombomber om fire år. Foto: Reuters
UTE AV KONTROLL, ELLER BARE UTEN BREMSER? Irans president bedyrer hederlige hensikter med landets anriking av uran. Eksperter anslår at Iran kan lage sine første atombomber om fire år. Foto: Reuters Vis mer
SUVERENITET? For mange iranere er konflikten om landets atomprogram blitt et spørsmål om nasjonal <a href=" http://no.wikipedia.org/wiki/Suverenitet ">suverenitet</a> og selvråderett. Denne mannen demonstrerer for retten til å lage atomkraft.