James Comey

- Vårt eget Tsjernobyl

Trump-kritiker og tidligere FBI-sjef, James Comey, sparer ikke på kruttet i sin omtale av Det republikanske parti og angrepet på Kongressen.

HØYLYTT KRITIKER: James Comey mener at Det republikanske parti må «brennes ned eller endres». Foto: NTB Scanpix
HØYLYTT KRITIKER: James Comey mener at Det republikanske parti må «brennes ned eller endres». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

James Comey er kjent som en sterk kritiker av avtroppende president Donald Trump, og har havnet i flere offentlige ordkriger med presidenten. Det var også Trump som ga Comey sparken som FBI-sjef i 2017.

Comey er mannen som satte i gang de første undersøkelsene av russisk innblanding i valgkampen i 2016 og forbindelsene til Trump-kampanjen - noe Trump seinere oppga som årsak til sparkingen.

I et nytt intervju med den britiske storavisa The Guardian, er ikke Comey nådig i sin dom over de voldelige opptøyene og Det republikanske parti.

- Det republikanske parti må brennes ned eller endres, sier den tidligere FBI-sjefen.

Comey mener at partiet i sin kjerne er bygget på «løgner og rasisme».

- Noe er i ferd med å skifte og jeg håper det er feilen som går i stykker, et brudd mellom Trumpistene og de som vil prøve å bygge et ansvarlig konservativt parti, fordi alle burde vite at vi trenger et, sier han.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Oppskriften på en atomkatastrofe

I intervjuet trekker han en parallell mellom stormingen av Kongressen 6. januar og Tsjernobyl-ulykken i 1986, da en reaktor ved et atomkraftverk i Ukraina eksploderte.

- Det Donald Trump har gjort de siste fem åra er å angripe bygningen fra utsida for å svekke fundamentet, sa Comey.

Han fortsatte:

AVSKJED: Donald Trump holder sin avskjedstale til det amerikanske folket, dagen før Joe Biden innsettes som president. Video: The White House Vis mer

- Han har trukket kontrollstavene tilbake, og det er oppskriften på en atomkatastrofe. Det var det du så på Capitol Hill - vårt eget Tsjernobyl, når den stygge radioaktive volden og rasismen i Amerika eksploderte i offentlighetens lys, sier han.

Ikke tjent med «daglig drama»

Han mener at USA ikke er tjent med Donald Trumps «daglige drama» i nasjonens hovedstad, Washington D.C.

- Jeg tror at landet er best tjent med å stille han for riksrett, dømme han i Senatet og la lokale påtalemyndigheter i New York straffeforfølge ham for svindleren han var før han tiltrådte, sier Comey.

Onsdag ble det kjent at Trump stilles for riksrett for andre gang, blant annet å ha oppfordret til opptøyer.

En dommer i New York har tidligere besluttet at Trump-organisasjonen må overlevere skattedokumenter knyttet til en eiendom, som etterforskes av delstatsjustisministeren i New York, Letitia James, som er den øverste påtalemyndigheten i delstaten, ifølge CNN.

James har etterforsket USAs president, Donald Trump, og forretningsorganisasjonen hans siden 2019. Etterforskningen startet etter at Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen, vitnet i Kongressen.

FLYTTER: Trumps regjering har begynt å flytte ut av Det hvite hus før innsettelsen av Joe Biden 20. januar. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder: AP Vis mer

Framstilt som mafiaboss-aktig figur

I sin egen bok fra 2018, «A Higher Loyalty», tok Comey også et brutalt oppgjør med Trump.

Han framstilte blant annet USAs president som en mafiaboss-aktig figur, som forsøker å utviske linja mellom politimyndighetene og politikken. Han skrev også at Trump skal ha forsøkt å presse Comey i Russland-etterforskningen.

Comey beskrev også hvordan han mener en kombinasjon av selvtillit og ydmykhet er avgjørende for å utøve godt lederskap.

- Mitt inntrykk fra valgkampen var at han er en dypt usikker mann, noe som gjorde det umulig for ham å vise ydmykhet, og at det virket svært usannsynlig at han hadde selvtillit til å stille spørsmål om «hva er det jeg går glipp av». Men jeg så ikke nok i Trump Tower den dagen til å vurdere om min vurdering var korrekt eller ikke, skrev Comey.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer