Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vårt eneste håp»

ABU DIS (Dagbladet): Barndomsvennene Usama Muhammad A'id Bahar (25) og Nabil Mahmoud Jamil Hallabiyya (24) sprengte seg sjøl i lufta i Jerusalem forrige lørdag. - Jeg ville ha stengt ham inne hvis jeg hadde visst om planen, sier bestefaren Ali Hussein Ali Hallabiyya (70).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De er helt gale!»

10 ungdommer døde og 170 ble skadd da de to kameratene fra Jerusalem gikk i lufta med få sekunders mellomrom. Hjemme i deres lille landsby, Abu Dis, sitter deres familier triste tilbake. Ingen av familiemedlemmene visste om selvmordsplanene.

- Hvis jeg hadde visst om dette på forhånd, ville jeg ha stengt ham inne. Jeg ville ikke miste ham, sukker bestefaren Ali Hallabiyya.

For fem år siden døde Alis sønn. Siden den gang har 24-årige Nabil fungert som familiens overhode. I huset til Nabil sitter 15 menn sammen i et nakent rom. En etasje under sørger Nabils mor og bestemor og slektninger.

- Nabil var lederen i familien vår. Han hadde ansvaret for sine fem yngre brødre, og jeg forstår ikke til denne dag hvorfor han gjorde det, sier bestefaren. I øyekroken ligger to tårer.

Spurte mamma

Ifølge familiene til de to selvmordsbomberne var ingen av guttene politisk aktive. Nabil jobbet i bygningsbransjen, mens Usama hadde arbeidet i bank. Guttene kjente hverandre fra barnsbein av, og var ofte sammen. Fotball og vennebesøk var deres hovedinteresse.

Kummerlig liv

- Jeg merket ikke noen endringer på Nabil, men jeg vet i hvert fall at han nå har det veldig, veldig bra i paradis. Men vi har det veldig vanskelig. Det er fryktelig trist, sukker 70-åringen.

Han forsøker å forstå hvorfor barnebarnet sprengte seg og uskyldige israelske ungdommer i lufta. Bestefaren snakker om israelernes trakassering av palestinerne. Om okkupasjonen av palestinsk land og det kummerlige livet hans folk lever.

Nye aksjoner

- Vi er ikke terrorister. Selvmordsaksjoner er ikke terroristangrep. Internasjonal lov gir oss rett til å kjempe mot okkupasjonsmakten, men vi har ingen reell hær. Dermed er slike aksjoner vår eneste mulighet til å få tilbake landet vårt. Så lenge Israel fortsetter okkupasjonen, kommer det nye selvmordsaksjoner, sier han.

VENNER I DØDEN: Barndomsvennene Usama Muhammad A'id Bahar (25) og Nabil Mahmoud Jamil Hallabiyya (24) sprengte seg sjøl i lufta i Jerusalem forrige lørdag. Dette bildet er tatt like før den lenge planlagte selvmordsaksjonen.
Hele Norges coronakart