Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Vårt Land sprer antisemittisme

Mener lederen av Norsk Israelsenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med israelsk radio viser senterets leder Erez Uriely, til avisens intervju med tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior tidligere i høst.

I intervjuet hevdet Melchior, som nå sitter i den israelske nasjonalforsamlingen, at Israel er blitt en av de mest umoralske stater i hele den vestlige verden. Han kritiserte også statsminister Ariel Sharon for å rasere den israelske velferdsstaten.

Navnga journalist

- Antisemittismen her er meget alvorlig, og i slike tider er et angrep som styrker antisemittene og Israel-haterne det siste vi trenger. Og det er det som ble publisert på fredag, i den mest antisemittiske kristne avisen Vårt Land, sa Uriely i en kommentar til den statlige israelske radiostasjonen Kol-Israel.

Uriely anklaget videre Vårt Lands journalist Johannes Morken for å være «avisens mest antisemittiske reporter».

- Fullstendig urimelig 

Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land tar sterkt avstand fra anklagene fra Uriely, og kaller dem fullstendig urimelige.

- De som har fulgt med i Vårt Land en tid, vet at avisen står for en åpen og sannhetssøkende journalistikk når det gjelder den betente konflikten i Midtøsten, sier Simonnes.

Han understreker at Vårt Land har en grunnleggende vennlig holdning til Israel, uten at det betyr at avisen er ukritisk til alt det israelske myndigheter foretar seg.

Tidligere i uka gjenga avisen uttalelser fra en rekke norske kirkeledere som etter et besøk i de palestinske områdene kom med sterk kritikk av Israel.

Ytterliggående 
Michael Melchior avviser også anklagene mot Vårt Land som grunnløs, og betegner Uriely som et kahanistisk element i Norge.

Den avdøde rabbineren Meir Kahane ledet i sin tid det ekstreme Kach-partiet i Israel. Partiet ble stemplet som en som terrororganisasjon av israelske myndigheter, og er forbudt.

Erez Uriely ble i november ekskludert fra Det Mosaiske trossamfunn i Oslo, sammen med sin kone Rachel Suissa. Ekteparet grunnla Norsk Israelsenter for tre år siden med det uttalte formål å motvirke «mediekrigen mot Israel».

Forstander Rolf Kirschner begrunnet eksklusjonen med at ekteparet kunne knyttes til «høyreekstreme bevegelser», og viste til at Uriely under en markering av 66-årsdagen for Krystallnatten opptrådte sammen med representanter for det sterkt antimuslimske Forum mot islamisering (FOMI) og partiet Demokratene.

(NTB)

ANKLAGES: Det er et intervju i Vårt Land med tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior, som er sakens kjerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media