-Vårt Land sprer antisemittisme

Mener lederen av Norsk Israelsenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I et intervju med israelsk radio viser senterets leder Erez Uriely, til avisens intervju med tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior tidligere i høst.

I intervjuet hevdet Melchior, som nå sitter i den israelske nasjonalforsamlingen, at Israel er blitt en av de mest umoralske stater i hele den vestlige verden. Han kritiserte også statsminister Ariel Sharon for å rasere den israelske velferdsstaten.

Navnga journalist

- Antisemittismen her er meget alvorlig, og i slike tider er et angrep som styrker antisemittene og Israel-haterne det siste vi trenger. Og det er det som ble publisert på fredag, i den mest antisemittiske kristne avisen Vårt Land, sa Uriely i en kommentar til den statlige israelske radiostasjonen Kol-Israel.

Uriely anklaget videre Vårt Lands journalist Johannes Morken for å være «avisens mest antisemittiske reporter».

- Fullstendig urimelig 

Sjefredaktør Helge Simonnes i Vårt Land tar sterkt avstand fra anklagene fra Uriely, og kaller dem fullstendig urimelige.

- De som har fulgt med i Vårt Land en tid, vet at avisen står for en åpen og sannhetssøkende journalistikk når det gjelder den betente konflikten i Midtøsten, sier Simonnes.

Han understreker at Vårt Land har en grunnleggende vennlig holdning til Israel, uten at det betyr at avisen er ukritisk til alt det israelske myndigheter foretar seg.

Tidligere i uka gjenga avisen uttalelser fra en rekke norske kirkeledere som etter et besøk i de palestinske områdene kom med sterk kritikk av Israel.

Ytterliggående 
Michael Melchior avviser også anklagene mot Vårt Land som grunnløs, og betegner Uriely som et kahanistisk element i Norge.

Den avdøde rabbineren Meir Kahane ledet i sin tid det ekstreme Kach-partiet i Israel. Partiet ble stemplet som en som terrororganisasjon av israelske myndigheter, og er forbudt.

Erez Uriely ble i november ekskludert fra Det Mosaiske trossamfunn i Oslo, sammen med sin kone Rachel Suissa. Ekteparet grunnla Norsk Israelsenter for tre år siden med det uttalte formål å motvirke «mediekrigen mot Israel».

Forstander Rolf Kirschner begrunnet eksklusjonen med at ekteparet kunne knyttes til «høyreekstreme bevegelser», og viste til at Uriely under en markering av 66-årsdagen for Krystallnatten opptrådte sammen med representanter for det sterkt antimuslimske Forum mot islamisering (FOMI) og partiet Demokratene.

(NTB)

ANKLAGES: Det er et intervju i Vårt Land med tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior, som er sakens kjerne.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer