Vårt liv som hund

En svensk kunstner har tent terroristenes hat. Nå kommer kravet om at vi skal gå i skjul bak toleransens varme, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det sies at historien gjentar seg, imellom også som karikatur. Nå skjer det i ordets mest konkrete betydning. En løs skisse, et utkast til en statue i en rundkjøring, har fått den irakiske fraksjonen av al-Qaida til å framsette grove trusler. I et lydopptak oppfordres det til drap på kunstneren Lars Vilks og på sjefredaktøren i avisa Nerikes Allehanda som trykte karikaturen. Vel så viktig – i hvert fall politisk – er truslene som rettes mot internasjonale svenske selskaper, bl.a. Volvo, Ikea, Scania og Ericsson. Tegningen viser en hundekropp påsatt et menneskehode med skjegg og turban. Det er nok til at alarmen nå går over store deler av den vestlige verden. Flere land har også protestert offisielt mot tegningen, deriblant Egypt, Pakistan og Iran.

Terroristene må ha merket redselen i pusten vår forrige gang vi diskuterte karikaturer og det ble sagt store ord om ytringsfriheten. Også den gang ble ytringsfriheten pyntet med gull og purpur og hevet over daglig bruk. Den var så viktig at den ikke måtte brukes til å krenke andre menneskers tro og følelser. Aftenposten er inne på samme linje når avisa i en leder i går sa alle de riktige tingene om ytringsfrihetens prinsipielle sider. Avisa understreket retten til å drive religionskritikk, også når den er provoserende. Samtidig trakk Aftenposten en avgrensende linje i forhold til situasjoner der man driver gjøn med religiøse følelser, og sammenliknet slikt med rasisme og pornografi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer