- Vårt livs mål er nådd

Det var fest-stemning hjemme hos familien Gholam etter at det i dag ble klart at de får bli i Norge. Men bak all gleden spøker Justisdepartementets betingelse: Familien må inrømme å ha løyet om sin nasjonale identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LYKKELIGE: Gholam-familiens advokat Trond Romstad får varm velkomst av far i huset, Hussein og sønnen Ali.

- Da jeg fikk nyheten klokken ti i dag, ble jeg så glad som bare det. Nå er det ferdig, tenkte jeg. Dette har vært vårt livs mål, og vi har ventet så lenge, sier en av sønnene i Gholam-familien, Ali Mehdi.

Familien hevder selv å være fra Afghanistan, mens norske myndigheter hevder å «ha helt sikre bevis for at at deler av familien er pakistansk». Den siste beskjeden om at de måtte ut av Norge, fikk familien i sommer. Utreisen ble utsatt fordi faren Fida Hussain, ble alvorlig syk.

Utenfor samfunnet

Siden den gang har familien bodd i Bærum utenfor Oslo. De har levd i total uvisshet om framtiden, uten personnummer, og dermed uten rettigheter i alle offentlige sammenhenger. Sønnen Ali har fått fortsette på Valler videregående skole på grunn av velvilje fra lærere og skoleadministrasjon. Man må ha oppholdstillatelse for å gå på skole. Søsteren hans har måttet utsette universitetsstudier. Ingen oppholdstillatelse, ingen studier.

- Vi har ikke hatt noen å vende oss til i denne tiden, sier Ali Mehdi. Han sitter i stua på Dønski i Bærum og skulker skolen. Han fikk beskjed om amnestiet på mobiltelefon i et frikvarter.

- Godta betingelsene

Gholam-familiens advokat, Trond Romstad, legger ingen demper på jubelen. Han er svært glad for amnestiet.

- Nå er de garantert opphold, og de humanitære hensynene har vunnet fram. Dette er flott gjort av regjeringen, det er kanskje til og med modig gjort. På den annen side, det skulle bare mangle, sier Romstad.

- Under sterk tvil

Amnestiet fra Justisdepartementet gjelder ikke bare for Gholam-familien. 250 andre mennesker har fått amnesti etter at norske myndigheter har vurdert oppholds- og bosettingstillatelsen for pakistanske borgere som hevder å være fra Afghanistan og thailandske borgere som hevder å være fra Laos.

- Jeg presiserer at amnestiet er en engangsforeteelse og besluttet under sterk tvil, uttalte

justisminister Aud-Inger Aure i en pressemlding i formiddag. Hun presiserer at alle personene som nå får amnesti, har skaffet seg opphold i Norge ved hjelp av falsk identitet. Justoisministeren sier hun har lagt vekt på at noen av familiene har bodd i Norge i 12 år, og at det er mange små barn involvert.