- Vårt mål er en skole der ingen barn mobbes

I sin landsmøtetale varslet Jens Stoltenberg en ny lov for å bekjempe mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet): - Vi skal i praksis vise at vi står for nulltoleranse for mobbing. Vi vil innføre sanksjoner mot skoler som ikke løser mobbesaker, sa Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg fra talerstolen på Ap-landsmøtet.

Han gjorde det klart at regjeringen om kort tid legger fra et lovforslag som letter bevisbyrden for elever som føler seg mobbet, og forlenger foreldelsesfristen i straffesaker om mobbing fra to til fem år.

Angrep høyresida Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg ble trampeklappet opp på talerstolen i Folkets Hus. Arbeiderpartiet kan ikke lenger kalle seg landets største parti, hvert fall ikke på målingene.

Derfor vil det være viktig for Ap at landsmøtet gir en offensiv inngang på valgkampen, og et utgangspunkt for å ta igjen Høyre.

Og det tok ikke mange minutter ut i Stoltenbergs tale før den første advarselen mot høyresida kom.

- For første gang står valget mellom en regjering ledet av Arbeiderpartiet, og en regjering til høyre for Høyre, sa Stoltenberg og advarte mot Høyre/Frp-samarbeidet:

- Det betyr at de skal utforme politikken der, i skjæringspunktet mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det betyr at vi står foran et historisk retningsvalg. Mye står på spill.

Trakk fram skrytelista Ap-lederen gikk under talen i rette med kritikerne som mener regjeringen og Ap ikke har et klart prosjekt, og er for kjedelige. I fjor høst hørte vi at budsjettet vi la fram ikke var spennende nok, sa Stoltenberg:

- Jeg erkjenner at det er mer spennende budsjetter i andre land. I Hellas, Italia og Storbritannia er statsbudsjettene mye mer spennende. Politikk handler ikke om underholdningsverdi, det er resultatene som teller. Mitt mål er å styre landet på en så uspennende måte at folk kan leve spennende liv, sa Stoltenberg til høylytt applaus.

Deretter trakk han fram skytelista, som var myntet på kritikerne såvel som oppmuntring av Ap-troppene i salen.

- Den forrige regjeringen lovte full barnehagdekning, men klarte det ikke. Vi lovte også full barnehagedekning, og gjennomførte det. De lovte bedre resultater i skolen. Resultatene falt. Under vår regjering går resultatene opp. De skulle sørge for et krafttak i pleie og omsorg, men det siste året de regjerte gikk antall årsverk i pleie og omsorg ned. Det er under oss krafttaker har kommet, 22.000 nye årsverk fram til 2012, skrøt Stoltenberg.

- Og de sier vi mangler gjennomføringskraft! - De lovte økt valgfrihet, men nektet homofile rett til å gifte seg. Det er vi som ga de homofile den grunnleggende valgfriheten å gifte seg med den de elsker.

- De lovte et krafttak for vei og bane det ble det ikke. Bevilgningene økte bare med 2,5 milliarder kroner. Vi har tatt kraftaker, og har økt bevilgningene med 14 milliarder kroner. Nær seks ganger så mye. Og det var før den nye nasjonale transportplanen.

- De truet med at det ville få dramatiske konksekvenser hvis vi vant, titusenvis av norske arbeidsplasser ville gå tapt. Vel, under oss har det blitt nesten 250 000 flere arbeidsplasser i privat sektor. Under dem ble det bare 26 000 flere.

- Og de sier vi mangler gjennomføringskraft!

Passert av Høyre For landsmøtetalen til partilederen må skape entusiame i egne rekker, om også velgerne skal lokkes med. For Arbeiderpartiet begynner situasjonen å bli alvorlig.

Meningsmålingene Ipsos MMI gjør hver måned for Dagbladet, viser at det nå er ett år siden Ap var større enn Høyre.

I april 2012 noterte Ap seg for 31,9, mens Høyre hadde 27,9. Deretter gikk Høyre forbi, og siden har ikke Erna Solberg sett seg tilbake. Forrige måneds måling, som er den siste Dagbladet har hatt på trykk, viste et fall på 1,8 prosentpoeng til 27,5 prosent for Ap.

Samtidig er det Høyre, som i mars fikk 35,1 prosent, som stikker av med Ap's velgere.

Det hviler et tungt ansvar på statsminister Jens Stoltenbergs skuldre. Men på tross av at han er en av landets mest populære politikere, og fortsatt ligger høyere på målingene nå enn han gjorde før 22. juli, er han passert av Høyre-leder Erna Solberg.

Erna mer pop I mars spurte Ipsos MMI og Dagbladet hvilken politiker folk mener egner seg best som statsminister. 36 prosent svarte Erna Solberg, 27 prosent svarte Jens Stoltenberg. Velgerne ble også spurt om hvordan de synes Jens Stoltenberg gjør jobben som statsminister.

Knapt halvparten, 47 prosent, mener han gjør en god jobb, mens 41 prosent synes han gjør en middels jobb. 11 prosent synes han gjør en dårlig jobb.

Til sammenligning synes 61 prosent at han gjør en god jobb som partileder for Arbeiderpartiet, mens 31 prosent mener han gjør en middels jobb.

Erna Solberg skårer svært høyt som partileder. Hele 81 prosent synes hun gjør en god jobb som leder for Høyre.