Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vårt mål er Tripoli

Tripoli er neste mål for motstanderne av regimet i Libya.

NÆRMER SEG HOVEDSTADEN: Demonstranter roper slagord mot regimet i byen Benghazi, øst i Libya. Ikke bare den østlige landsdelen, men også flere byer i vest er overtatt av opprørere. Foto: REUTERS/SCANPIX
NÆRMER SEG HOVEDSTADEN: Demonstranter roper slagord mot regimet i byen Benghazi, øst i Libya. Ikke bare den østlige landsdelen, men også flere byer i vest er overtatt av opprørere. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Vårt mål nå er Tripoli, dersom ikke byen kan frigjøre seg selv, skal en demonstrant ha sagt på et folkemøte torsdag i Zuara, lengst vest i landet.

Egyptiske arbeidere som har flyktet fra byen, forteller at den er blitt overtatt av sivile militsgrupper etter harde kamper mot styrker som fortsatt er lojale mot diktatoren Muammar Gadaffi.

Han har for lengst mistet kontrollen over den østlige delen av Libya. Men også flere byer i vest har falt til opprørerne, ifølge opplysninger fra øyenvitner.

Gatekamper I Zawiyah, som bare ligger 5 mil fra Tripoli, skal det ha vært harde sammenstøt torsdag. Skuddvekslingene gjorde det umulig å frakte de sårede til sykehus, skriver den libyske avisa Quryna, som hevder 23 mennesker ble drept i sammenstøtene.

Ifølge TV-kanalen Al Jazeera kan så mange som 100 personer ha mistet livet i Zawiyah, hvor det ligger et viktig oljeraffineri. I Gaddafis siste tale hevdet han at ungdommene i byen kjemper mot ham fordi de har fått narkotika av al-Qaida som får dem til å hallusinere.

- Ved godt mot Mens det fortsatt er uklart hvem som har overtaket i Zawiyah, skal regjeringsstyrkene være nedkjempet i Libyas tredje største by Misrata.

Her var det harde kamper torsdag morgen, men sent på kvelden hadde angivelig motstanderne av regimet full kontroll.

- Folk er ved godt mot, de feirer og roper «Gud er stor!» fortalte Mohamed Senoussi (41), som bor i byen, på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Han kunne fortsatt høre skudd innimellom, men på langt nær like ofte som tidligere på dagen.

- Det er sivile som nå organiserer trafikken og sjekker fotgjengere for våpen. De har arrestert noen inntrengere som vi tror kommer fra Tripoli, sa Senoussi.

Han hevder sju sivile er blitt drept i kampene. Et ukjent antall afrikanske leiesoldater og libyske soldater som støtter Gaddafi, skal også være blant de falne i byen som ligger om lag 20 mil fra Tripoli.

Tusener på flukt Fortsatt finnes det områder utenfor hovedstaden hvor regjeringen har kontroll, blant annet Gaddafis hjemby Sirte.

I selve Tripoli skal situasjonen være rolig, men noen øyenvitner forteller om døde mennesker som ligger i gatene. Tusener av utlendinger forsøker å komme seg bort fra byen av frykt for sin egen sikkerhet.

- Libya er i ferd med å synke ned i helvete. Flyplassen ligner ikke på noe annet jeg har sett i hele mitt liv. Det er fullstendig kaos, sa Helena Sheehan (66) etter at hun kom til London med et spesialchartret britisk fly.

Noen av egypterne som har klart å komme seg ut av landet, forteller at de er blitt banket opp og torturert, angivelig fordi en av Gaddafis sønner hevdet at egyptere sto bak opprøret.

Høy pris Få tør si noe sikkert om hvordan situasjonen vil utvikle seg framover, men mange mener Gaddafi vil få en stri tørn med å holde seg ved makten.

- Spørsmålet er ikke om Gaddafi faller, men når det vil skje og hvor høy den menneskelige prisen blir, sier Frankrikes menneskerettsambassadør François Zimeray.

En amerikansk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt, antyder at Libyas ledere vil ty til desperate midler for å hindre at regimet går fullstendig i oppløsning.

- De forsøker åpenbart å holde ting sammen med gaffertape og superlim, sier han.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media