Vårt nye fengsel

Krig uten kritikk er det som gjelder nå. Taus støtte til våre styrker i Afghanistan blir forlangt, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SELVFØLGELIG VAR det bare et spørsmål om tid før kravet om orden i rekkene ble til en offentlig revelje. Ropet på kollektiv disiplin har fulgt alle kriger, både på den sivile og den militære del av fronten. Derfor er det ikke uventet at ledende offiserer og politikere forsøker å stanse den gryende debatten om norsk deltakelse i krigsoperasjonene i Afghanistan. Meldingen om hva som nå er nasjonal holdning, ble offisielt avgitt over to sider i Aftenposten søndag. Der sto det at liten oppslutning og støtte hjemme kan utsette norske soldater for enda større fare i Afghanistan.

DET ER NATURLIG, og derfor ikke noe nytt, at nasjonale medier bør være omtenksomme og varsomme når det gjelder informasjon som i krig kan tenkes å ha etterretningsverdi for fienden. Noe annet er å be mediene tie om tilstanden i opinionen, f.eks. at halvparten av det norske folk er mot deltakelse i krigen. Meningsmålingene viser at folket er delt. Et lite flertall mener Norge fortsatt bør ha styrker i Afghanistan, men nesten like mange mener Norge bør trekke seg ut. Generalmajor Jon Berge Lilland, som har ansvar for utdannelse av tropper til NATO-operasjoner utenlands, sier det rett ut: "50 prosent støtte hjemmefra er ikke godt nok".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer