VISTE FRAM TALLA: Sjef medisinsk avdeling ved Forsvarets sanitet, brigader Per William Bratlie-Jensen, generalmajor John Maxfield Steineger, forsvarsminister Grete Faremo, og forsvarssjef, general Harald Sunde under presentasjonen av rapporten «Skadde i Afghanistan 2001-2010».Foto: Berit Roald / Scanpix
VISTE FRAM TALLA: Sjef medisinsk avdeling ved Forsvarets sanitet, brigader Per William Bratlie-Jensen, generalmajor John Maxfield Steineger, forsvarsminister Grete Faremo, og forsvarssjef, general Harald Sunde under presentasjonen av rapporten «Skadde i Afghanistan 2001-2010». Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Vårt sanitetsbidrag har vært avgjørende for å redde liv

Forsvarsminister Grete Faremo hyller det norske sanitetsbidraget i Afghanistan, som utpressede Leif Sverre Rosén var arkitekten bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fikk forsvarsminister Grete Faremo og offentligheten overlevert den totale oversikten over antall skader Forsvaret har registrert siden Norge gikk inn i Afghanistan i 2001 og fram til og med 2010.

6938 personer har tjenestegjort for Forsvaret i løpet av åra. Det er registrert i alt 948 skader på 839 skader.

- Det tallet er høyt, men tallet inkluderer småskader. Det er viktig å ha totaltallet, sier Faremo til Dagbladet.

I statistikken er det registert ni omkomne norske soldater i løper av åra.

Utpresset generalmajor arkitekt Av skadene er 26 registrert som traumeskader etter NATO-definisjonen som er svært streng. Derfor er skader som anses som alvorlige inkludert i de øvrige tallene.

- Dette er personer som i dag sliter med en skjebne som er helt forferdelig, sier hun.

Grete Faremo hyller samtidig det norske sanitetsbidraget i Afghanistan. Det ble innført takket være tidligere sanitetssjef Leif Sverre Rosén.

- Jeg har selv sett hvordan dette medisinske bidraget hjelper og har vært avgjørende for å redde liv for norske og utenlandske soldater i Afghanistan. Det er helt strålende, sier Faremo til Dagbladet.

I over sju år kjempet generalmajoren forgjeves for å få på plass en bedre sanitetsdekning for norske soldater. Etter at den norske leiren i Meymaneh ble angrepet under karikaturstriden i 2006, valgte Rosén å gå offentlig ut i Dagbladet med sine bekymringer. Senere sa han for åpent kamera at at han aldri ville sendt sin egen sønn til Afghanistan på grunn av legemangelen.

Etterpå ble generalmajoren pålagt munnkurv, avsatt som sanitetssjef og presset ut av Forsvaret. Han gjorde ikke jobben sin, var begrunnelsen.

Men etter 60-åringens utspill bygde Regjeringen feltsykehus i Meymaneh og sendte kirurger og sanitetshelikoptre til Afghanistan.

Bidraget er kjent for å ha en god evakueringsplan med leger raskt til åstedet og underveis tilbake til feltsykehuset.

- Grunnleggende viktig I dag hylles bidraget av flere NATO-land som en av de aller fremste suksessene Norge har hatt i Afghanistan. Sykehuset har reddet mange av de norske soldatene som utgjør skadestatistikken i dag.

 - Jeg synes bidraget har vært en grunnleggende viktig del av vårt bidrag i landet, og er det jeg har fått de beste tilbakemeldingene på, sier hun.

- Hyggelig Leif Sverre Rosén synes det er hyggelig å høre at sanitets-ordningen han sto i bresjen for, hylles i dag.

- Det er veldig hyggelig å høre, sier Rosén til Dagbladet.

Han sier rett ut at Forsvaret kan takke ham for hyllesten.

- Det er jo takket være meg. Det var mine visjoner som er kommet på plass i dag, sier Rosén.

I et intervju med Dagbladet 14. juni i år fortalte Rosén at han aldri hadde trodd å gå ut i offentligheten slik han gjorde, skulle gjøre så vondt.

- Jeg våkner om natten og tenker på den saken hver eneste dag. Det er det verste jeg har vært borti. Det har tatt fra meg mye av livsgnisten, sa den avsatte sanitetssjefen til Dagbladet da.

Han hørte om det nye skadestatisitikken og at Forsvaret nå har et elektronisk registert for skader på radioen i dag.

- Norge lå fremst i NATO på digital journalføring. Jeg ønsket å lage et helseregistert for Forsvaret, men manglende midler og intern motstand gjorde at det tørket inn, sier Rosén.

Han mener skadetallene avspeiler at Norge ikke har deltatt i de skarpeste oppdragene i Afghanistan.

- Dette kunne vært på plass tidligere, mener han.

ADVARTE: Tidligere sanitetssjef i Forsvaret, generalmajor Leif Sverre Rosén, advarte mot legemangel i Afghanistan. Etter hans bekymringer ble det senere bygget norsk feltsykehus i Afghanistan med sanitetshelikoptre og kirurgiske team i Afghanistan.
Foto: Jon Eeg /SCANPIX
ADVARTE: Tidligere sanitetssjef i Forsvaret, generalmajor Leif Sverre Rosén, advarte mot legemangel i Afghanistan. Etter hans bekymringer ble det senere bygget norsk feltsykehus i Afghanistan med sanitetshelikoptre og kirurgiske team i Afghanistan. Foto: Jon Eeg /SCANPIX Vis mer