Vårt sårbare drikkevann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslos innbyggere våknet i går opp til en alvorlig advarsel mot å drikke vann fra springen. Vann- og avløpsetaten i hovedstaden har slått føre-var-alarm om at det er funnet parasitter i drikkevannet. Det dreier seg om små mengder av parasittene Giardia og Cryptosporidium som er oppdaget på tre forskjellige steder som alle får vann fra ett og samme renseanlegg. Alle som får vann fra Oset vannrenseanlegg som forsyner mellom 80 og 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann, blir bedt om å koke det, eller kjøpe vann på flasker, fordi parasittene kan være helsefarlige. Avgjørelsen ble tatt i samråd med Mattilsynet og Helse- og velferdsetaten.

Høsten 2004 ble flere tusen mennesker i Bergen rammet av tarmparasitten giardia lamblia. Flere hundre av dem har fortsatt plager og et tjuetall er blitt kronisk syke. Utett kloakk med avrenning til drikkevannet Svartediket var den sannsynlige smittekilden ifølge en gransking iverksatt av Bergen kommune. Kommunen brukte klor til rensing av vannet i Svartediket, men klor dreper ikke giardia-bakterien. Man vet ennå ikke om det er den samme aggressive parasitten som er funnet i drikkevannet i Oslo, men i så fall har Oset renseanlegg ingen mulighet til å fjerne parasitten, ifølge Vann- og avløpsetaten. Det bygges nå et nytt moderne renseanlegg med bl.a. UV-stråling på Oset, men dette er ikke ferdig før utpå våren neste år.

Drikkevannsalarmen i Oslo er en ny påminnelse om at norsk drikkevann langt fra er så rent og sunt som vi tror. 1,5 millioner nordmenn får vann fra renseanlegg som ikke kan drepe parasitter av typen giardia. Vann- og avløpsrør er så gamle og rustne at de ofte brekker. Bare fire av ti vannverk er godkjent av Mattilsynet. Helseministeren kritiserte nylig vannverkseierne, kommunal og interkommunale, for å gjøre for lite for å sikre befolkningen rent drikkevann. Her trengs åpenbart innskjerping av både lovverk, godkjenningskrav og tilsyn.