Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vårt språk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Språkstriden er ikke hva den var, og det går stort sett hus forbi at Norsk Språkråd har årsmøte. Kanskje blir det annerledes når det nå vil gi råd om talemålet, også. Det er ingen dårlig idé. Norsk talemål er jo et konglomerat av dialekter og sosiolekter, og siden all bruk av språket på sett og vis dreier seg om normering, er det greit å høre hva filologene og andre erfarne språkbrukere vil anbefale som talemålsnormer. Men om de får gjennomslag, gjenstår å se.
  • Rådet går da heller ikke særlig radikalt til verks, idet banan både kan gis trykk på første og andre stavelse. Men det vil nok dukke opp større problemer. Skal vi på korrekt norsk f eks si Oschlo eller Oslo? Og hvordan skal vi uttale radiatorene? For tida skjer det en utvikling av kj-lyden i mange ord. Det heter sjøtt for kjøtt og sjole for kjole. Språkrådet vil oppdage at mot en slik utvikling kjemper selv filologer forgjeves. Men den store striden kommer nok når rådet skal bestemme hvordan lyden skal staves.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media