Vårt største drama

Den 11. september var jeg øyenvitne til det mest skjebnesvangre drama i vår tid. Det utspilles verken i New York eller Washington, men i Zimbabwe og fem afrikanske naboland. Der står vi midt oppe i kappløpet for å nå fram med mat og såkorn til 13 millioner sulttruede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slagskyggen av fjorårets terror i USA har det vært tungt å få oppmerksomhet om multikatastrofen som har bygd seg opp over tre år i det sørlige Afrika. Likevel tror jeg vi kan ha større muligheter enn ved tidligere sultkatastrofer å vinne kappløpet mot sultedøden og å få ut såkornet i tide. I Malawi og Zimbabwe kunne jeg sammen med kolleger fra Kirkens Nødhjelp se hvordan hjelpearbeidet har kommet i gang.

De 230 norske terrenggående lastebilene er allerede på plass. Mange tusen frivillige fra Røde Kors og kirkenettverkene står klare i tusener av lokalsamfunn for å fordele mat og såkorn og for å kontrollere at hjelpen ikke kommer på avveie. Avtaler er inngått med Verdens Matvareprogram om at genmanipulert mais ikke skal brukes som såkorn og males før den fordeles i hjelpeområdene.

Inntrykk

Tilbake i vår privilegerte norske virkelighet sitter vi igjen med sterke inntrykk. Her har vi verken naturkatastrofer eller epidemier. I det sørlige Afrika truer kombinasjonen av kronisk fattigdom og syv landeplager med å slå ut alt og alle. Verst var det å se hvordan spredningen av hiv/aids også sprer død og hunger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer