Vårt største «parti»

Jan Davidsen har tapt kampen om ordet «modernisering». Han bør heller satse på å gjøre «bremsekloss» til en positiv betegnelse. Før farten dreper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORSK KOMMUNEFORBUND er en doldis i norsk samfunnsliv. Det hadde ved årsskiftet 234000 medlemmer, og vil neste sommer, under et nytt navn, ha nærmere 300000 medlemmer, når fusjonsprosessen med Norsk Helse- og sosialforbund er sluttført. Til sammenlikning hadde Norges største parti, Arbeiderpartiet, 52000 medlemmer ved siste årsskifte, altså en sjettepart av de to samarbeidende arbeidstakerorganisasjonene som nå har landsmøte. Mens Ap har halvert antall medlemmer i løpet av de ti siste åra, har Kommuneforbundet vokst jevnt og trutt. Mens medlemskap i Ap koster en symbolsk sum, betaler de relativt beskjedent lønnede kommuneansatte flere tusen kroner i året for å være medlem av sin organisasjon. Har de så tjent på å være medlemmer? Det er det vanskelig å gi et enkelt svar på. Norge ville trolig sett ganske annerledes ut uten et aktivt Kommuneforbund. Mange av dagens medlemmer ville vært ansatt i private bedrifter, noen til bedre betaling andre til dårligere. Velferdstjenestene de yter ville utvilsomt også vært annerledes. Men i forhold til lønnsutviklingen for andre grupper har de kommuneansatte hele tida ligget lavt. Forbundet har i det siste tiåret ingen lønnsoppgjør bak seg som kan sammenliknes med legenes mye omtalte hopp i 1996 eller lærernes i 2001. Medlemmene ligger fortsatt i sjiktet «lavere og midlere inntekter».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer