Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vårt sugerør inn i oljefondet!

Erling Havnå hadde sjelekvaler før han ble Nokas-raner. Men han fant en grunn til å bli med på det brutale ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Vi skulle ha tak i masse penger. Men vi stjal ikke fra fattige skolebarn. Det var vårt sugerør inn i oljefondet, slik forsvarte jeg min deltakelse, sa Havnå i sin forklaring for Gulating lagmannsrett i dag.

Havnå fortalte at han trodde på David Toskas geniale plan.

- Vi skulle inn i Nokas, gjøre jobben og stikke av før politiet kom til stedet, sa Toska.

Han var egentlig mer bekymret over rømningsveien.

- Vi skulle kjøre på gangveier. Jeg var redd for at det kunne gå barn der, og insisterte på at vi måtte kjøre svært rolig. Sjøl kjører jeg som ei kjerring, jeg kjører aldri fort, fortalte Havnå.

Fikk ny rolle

Han var svært nervøs i timene før anslaget mot Nokas-bygget i hjertet av Stavanger. Samme helga hadde han vært arrangør av NM i kickboksing. Banketten ble sein, det ble mye alkohol og svært lite søvn.

Derfor var en svært sliten Erling Havnå som møtte resten av ranslaget i Toskas leilighet i Sandnes kvelden før ranet. Der ble han også spurt om han kunne påta seg en mer sentral rolle under ranet. Toska hadde forespeilet ham en rolle som vaktmann ved stedet der ranerne skulle brenne og bytte biler. Nå ble han spurt om han ville kakke et vindu med slegge og være med på å løfte pengebager.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

-Jeg takket ja, dette var jeg interessert i, sa Havnå.