Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vårt trygge land ble forvandlet til en krigssone. Dere var der og dere gjorde noe»

Heltene fra Tyrifjorden ble hedret i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22. juli i fjor sommer var en helt vanlig fredag der alt ble snudd på hodet. For skrekkslagne ungdommer som kastet seg i vannet for å slippe unna Anders Behring Breiviks dødstokt på Utøya ble frivillige helter redningen.

Mens ambulanse og politi oppfordret folk til å komme seg unna, tok over 100 sivilpersoner skjebnen i egne hender for å redde ungdommene. Det er blitt anslått at sivile helter berget opp mot 300 ungdommer opp av vannet den kvelden.

De frivillige hjalp til både ute i vannet, og med livreddende arbeid på landssida.

- Flere av dere satte eget liv i fare - Dere var ikke trent som profesjonelle livreddere. Dere var ikke kurset til livredning i vann eller til førstehjelp, men dere tok jobben likevel. Dere tøyde egne grenser og utfordret det ekstreme. Flere av dere satte eget liv i fare for å redde andre, sa president Gard A. Bjørnstad i Norges Livredningsselskap da heltene fra Tyrifjorden ble hedret på Sundvolden Hotell i dag.

- Og dere reddet livene til vettskremte ungdommer i sin ytterste nød i Sommer-Norge, sa Bjørnstad i sin tale.

 FRAKTES I LAND:  Frivillige brukte båter for å få fraktet overlevende tilbake til land under og etter massakren på Utøya. Foto: Jan Bjerkeli.
FRAKTES I LAND: Frivillige brukte båter for å få fraktet overlevende tilbake til land under og etter massakren på Utøya. Foto: Jan Bjerkeli. Vis mer

Seremonien fant sted på hotellet som åpnet dørene for iskalde og vettskremte ungdommer på kvelden 22. juli, og som også huset foreldre som ikke ante om deres kjære var i live eller ikke.

I anledningen er det utformet en egen redningsdådsstatuett for å vise respekt og heder til den heltemodige innsatsen som ble gjort ved Utøya i fjor. ?

- Vi har valgt sølv og eik som symbol på styrke, utholdenhet, og det som edelt, sier Gard Bjørnstad.

105 hedret I dag ble 105 hedersgjester hedret. Til stede på seremonien var justis- og beredskapsminister Grete Faremo, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

- Norges Livredningsselskaps visjon lyder: «Alle i Norge skal kunne berge seg selv eller andre i vannmiljøer utendørs». Dere er beviset på at vår visjon er realiserbar. For dere berget mange liv den 22. juli og de som ble reddet, og deres pårørende - er dere dypt takknemlige, sa Bjørnstad i sin tale.

 BERGET 300:  Det er blitt anslått at båtfolket berget opp mot 300 ungdommer opp av vannet og fraktet dem til land. Foto: Jan Bjerkeli.
BERGET 300: Det er blitt anslått at båtfolket berget opp mot 300 ungdommer opp av vannet og fraktet dem til land. Foto: Jan Bjerkeli. Vis mer

- Takket være dere er det mange som er glade i dag - og det er bra. Kjære livreddere, tusen takk, la han til.

 MINNESMERKE:  Ved Utvika Camping, der flere av de frivillige holdt til, er det blitt satt opp et minnesmerke. I bakgrunnen ser man Utøya. Foto: Christian Roth CHristensen / DAgbladet
MINNESMERKE: Ved Utvika Camping, der flere av de frivillige holdt til, er det blitt satt opp et minnesmerke. I bakgrunnen ser man Utøya. Foto: Christian Roth CHristensen / DAgbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media