Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vårtegn

100-300 bomber per døgn. Noen må stoppe bombingen av Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN KIBBUTZ I NEGEVØRKENEN, ISRAEL (Dagbladet): Vi ligger langstrakte på det vårgrønne gresset. Nyter ettermiddagsvarmen og drikker te med mint. «Helt riktig å forlate vinter-Norge. Heretter skal våren ferieres i Israel», ler min israelsk-norske sidemann. Myser mot sola, og humrer enda mer. Fuglene kvitrer. Det er varm vår. Grønne, blomstrende marker så langt øyet kan se. En humle surrer. Jeg kan ikke være annet enn være enig. Legger meg på rygg og myser mot et solfylt oven.

«BOM. BOOOM». Enda et «bom». Hjertet hopper. En hund springer engstelig inn i huset sitt. Kommer med pistrelyder. Vi skvetter til, og frykter at kibbutzen er rammet av en Qassam-rakett eller bombe. Verten er ikke redd. Bare rister på hodet og tar en slurk av teen. «Åh. Kan de ikke holde opp snart. Jeg vil bruke ferien til å slappe av. Ikke til å høre på at hæren slipper bomber», sier hun irritert. Bom-lydene kommer fra Gaza. Der bomber den israelske hæren «åpne marker» hvor de palestinske Qassam-rakettene skytes fra.

DER BORTE, på omtrent samme tid, på et hustak, sitter Sami Abu Salem og kona Suha. De nyter brisen som når flyktningeleiren Jabalia, nord i Gaza. «Suhas øyne glitrer, og hennes vakre smil skinner. Vi snakker og utveksler vitser. Hennes uskyldige latter gir en spesiell stemning», skriver Abu Salem. Han ser for seg en varm natt med sin kjære kone. Men så eksploderer en bombe like ved bygningen. Huset rister og skrik høres fra leilighetene under. Bort med romantikken: «Den israelske hæren sier de skjøt et titalls raketter inn i «ubebodde» områder. Men de treffer hus og bygninger. For to dager siden drepte de en liten jente. Hele hennes familie ble skadd», skriver Abu Salem i dagboka si. Tittelen denne dagen kalles «romantiske stunder under bombing».

DET HELE ER absurd. På den «riktige» siden ligger vi og slapper av i varmen. Under samme sol, to kilometer unna, slippes raketter og bomber. Mellom 100 til 300 bomber er sluppet over det overbefolkede området det siste døgnet. Slik har det vært siden Israel trakk seg ut av Gaza i fjor. Fra Gaza-siden sendes også Qassam-raketter inn i Israel hver eneste dag. Det er ikke det spott bedre, men de amatørmessige rakettene dreper heldigvis ikke mange. De skaper mest frykt. I Gaza ble 19 palestinere drept, bare i påska. Tre av disse var barn. Den ene jenta døde mens hun satt i sofaen og så på tv.

VI SITTER PÅ en balkong og nyter kveldsbrisen her, på den «riktige» siden. Nok en bombe er sluppet der borte. «Bare drep dem alle», sier en. «Du burde skamme deg. De har like stor rett til å leve som oss. Den israelske hæren bør bli stilt for krigsrett», sier sidemannen. «Jeg lukker ørene og forsøker å leve livet mitt», sier tredjemann. I bakgrunnen hører vi enda nye drønn fra Gaza. Flere ganger i minuttet, akkurat nå. Jeg forsøker å innbille meg at det er nyttårsaften. Bom, bom, bom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling