VÅRFØLELSE:  Sør-Norge får mildvær og fint vær til over helga. Men i Nord-Norge er det varslet storm. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VÅRFØLELSE: Sør-Norge får mildvær og fint vær til over helga. Men i Nord-Norge er det varslet storm. Illustrasjonsfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Vårvær og sol i store deler av landet

Men det er uvær i vente i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Våren har meldt sin ankomst i store deler av landet, og det er sol og mildvær i de største byene i Sør-Norge.

- Temperaturene ligger langt over normalen de aller flest stedene. I Oslo har temperaturene den siste måneden i gjennomsnitt vært 5/6 grader over normalen, sier vakthavende meterolog Aurora Stenmark til Dagbladet.

Har du tatt bilde eller video av været der du er? Last opp videoen din til DBTV-desken, send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

Fortsatt skiføre Og det ser ikke ut til at vinteren er på vei tilbake til Sør-Norge med det aller første.

- Høytrykket holder stand til over helga, og det blir pent vær i store deler av landet. Temperaturen kan komme opp mot ti grader nær kysten i Sør-Norge. Fra tirsdag er det derimot usikkert, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.

Selv om sola skinner og gradestokken har krøpet opp mot flere plussgrader, er det ingen grunn til å fortvile om du er skientusiast. Temperaturene kommer nemlig til å synke om natta.

- Når det blir kaldt på natta, så smelter ikke snøen så mye. Det vil fortsatt være bra skiføre i høyden, og det er fine forhold og fortsatt mye snø i fjellet. Selv om det er bart i byen, må man ikke la seg lure til å tro at snøen er borte, sier Moxnes.

Obs-varsel I Nord-Norge er imidlertid et lavtrykk på vei, og dette vil føre til storm flere steder fra i morgen av. Meterologisk institutt har utstedt et såkalt obs-varsel for Lofoten, Vesterålen, Troms og Finnmark torsdag.

- Det kommer til å bli mye vind. Sterkest vind blir det nord i Nordland, samt på kysten av Troms og Finnmark. Lofoten og Vesterålen er stedene som får mest vind. Slik det ser ut nå, forventer vi opp mot full storm, og korte perioder med sterk storm, sier vakhavende meteorolog ved Værvarslinga i Nord-Norge, Hanne Sigrun Byhring, til Dagbladet.

I Nordland treffer uværet torsdag morgen, og det beveger seg deretter nordover og østover.

- Folk må sikre løse gjenstander, gjerne allerede i kveld. Men i Finnmark har folk litt bedre tid, sier Byhring.


Hvor sterk vinden blir avhenger av hvor kraftig lavtrykket blir, og hvor nærme kysten det kommer.

- Det vil være perioder med regn og sludd, men det blir forholdsvis mildt, i hvert fall på kysten. Lenger inn i landet kan det også bli snø. Det kan bli dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold, sier Byhring.

Kuling Det er også utstedt obs-varsel for Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag, hvor det onsdag kveld og natt til torsdag kan blåse opp til liten storm. Natt til torsdag blir det liten storm nord i Oppland og Hedmark.

Det vil i løpet av helga kunne blåse opp til kuling på kysten av Troms og Finnmark.

- Det kan også bli kuling i Agder og Rogaland, sier Moxnes.

Men i Sør-Norge er det skyfri himmel og sol. Brann- og redningsetaten i Oslo kunne melde om tegn til at vi går mot lysere tider.

- Vi måtte rykke ut til det sikreste vårtegnet i dag: årets første gressbrann, på Vestre Haugen, sier brannvesenet når Dagbladet ringer.