Våryre IT-investorer

Fortsatt litt mørbanket, men også litt våryr. Slik er stemningen blant IT-investorene for øyeblikket. IT-aksjene i Oslo og Europa forsøker seg derfor på et lite rally tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et relativt stille tirsdagsmarked forsøker aktørene seg på IT-aksjer igjen. Flere ganger det senste kvartalet har en minste tegn til rally blitt møtt med en ny salgsbølge.

Spørsmålet nå er om det kan bli stort verre. Nå har så godt som alle selskapene i USA stått frem og fortalt hvor dårlig inntjeningen blir i første halvår. Og her i Norge er vi stort sett gjennom resultatfremleggelsene og har hørt hva selskapene har å si om første kvartal. I USA har sentralbanksjef Alan Greenspan og en rekke nøkkeltall fortalt oss at det ikke synes å gå mot noe voldsomt fall i USA.

I sum skaper det grunnlag for en tro på at det verste er over. Men ikke alle er overbevist om at det samtidig betyr innledningen på noe rally, verken for teknologiaksjer eller andre sektorer.

Og kanskje er det slik som vi antydet i før-børs-rapporten, at teknologiaksjer ikke er 'über-aksjer', men aksjer på lik linje med andre selskaper. Kanskje har den ekstraordinære resultatveksten vi har sett de seneste årene vært et resultat av overinvesteringer og altfor gode tider. Mye tyder på det. Farmasiaksjer og oil service-aksjer har også hatt ekstraordinær kraftig vekst i perioder. Men det har vært i perioder, og markedet har dermed ikke vært villig til å gi toppinntjeningen noen høy multippel fordi man har ansett inntjeningen som syklisk.

Kanskje er også teknologiselskapenes inntjening syklisk. Det er ikke alle selskapene som opplever overkapasitet og store lagre. Det er for det meste i teknologiselskapene. Det ser man også på utviklingen i de store indeksene i USA. Nasdaq er ned nesten 60 prosent fra toppen i mars i fjor, mens Dow Jones Industrials bare er ned 7,5 prosent fra toppen.

På Oslo Børs tirsdag er det likevel mest drag i teknologiaksjene. Spekulasjonsyndlingen Opticom er opp 8,7 prosent 561 krone etter stort kursfall den senere tid. Også TeleComputing, Itera og Eltek løfter seg. Sistnevnte får trolig, hjelp av oppgang for de store telekomselskapene i Europa. France Telecom er opp nesten fire prosent i Paris.

Her hjemme er Enitel likevel opp moderate to prosent, eller en krone, på 51 kroner.

Oil service-aksjer fortsetter opp tirsdag etter at oljeprisen fortsetter å bevege seg opp foran neste ukes OPEC-møte.

Fiskeoppdrettaksjene Pan Fish og Fjord Seafood faller kraftig etter at Orkla Enskilda mener aksjene har gått for mye. Når Pan Fish og Fjord Seafood faller så mye som 8,6 og 9,4 prosent til henholdsvis 64 og 42,40 kroner, forteller det litt om hvilken respekt rådene fra dette meglerhuset tillegges. Orkla Enskilda vant Finanskanalens kåring av beste meglerhus rett før jul. En alternativ forklaring er at ikke så mange andre store meglerhus har grundig analyse av denne sektoren.

Ocean Rig fortsetter å falle etter meldinger om at verftet som skulle bygge selskapets Bingo-rigger sert ut til å være i store økonomiske vansker. Kursen faller 3,9 prosent til 47 kroner.

Omsetningen på 1,9 milliarder kroner litt før klokken 13 er dradd opp av en post på cirka 900 millioner i Ugland Nordic Shipping. Dette var aksjer som Teekay Shipping, det dansk-kanadiske selskapet, kjøpte i morges.

Kort før kl 13.00 er totalindeksen opp 0,9 prosent til 1.386 poeng etter å ha vært enda høyere før lunsj.