- Vås og gammeldags politikk

Frp mener Jens har kjøpt klima-opposisjonen for «småpenger».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er i pappapermisjon, men har fulgtdagens klimaforlik fra sofakroken. Da de rødgrønne presenterte sitt forslag til klimahandlingsplan i sommer, var Frp det eneste partiet som bifalte dokumentet.

De blågrønne tar på seg æren for blant andre følgende punkter i klimaforliket:
• 3 mrd. kroner årlig til tiltak for å redde regnskogen

• Å gjenoppta forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater for fornybar energi

• Økt satsing på forskning og utvikling innen fornybar energi

• Økning i investeringene på jernbanen på 250 mill. kroner, bl.a. for å få en overgang av godstrafikk fra vei til jernbane.

• Økt satsing på kollektivtrafikk i storbyene

• Norge skal være klimanøytralt allerede i 2030, og ikke i 2050 som regjeringen opprinnelig hadde lagt opp til. Og det er enighet om et langsiktig mål om at Norge skal være et lavutslippssamfunn.

Høyre, Venstre og KrF lanserte på sin side 61 punkter de ville ha gjennomslag for under forhandlingene, som altså ble avsluttet i dag. Resultatet som ble presentert på dagens pressekonferanse har fått Frp til å lure på hvorfor ikke de også ble invitert til å inngå forlik.

WWF sin leserkommentar: Et lite steg videre

3,7 milliarder

- Jeg fryktet jo noe mer omfattende. Var dette alt? Det viktigste de har vedtatt er utredninger som skal komme etter hvert, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.no.

Blant annet utredinger om elektrifisering av sokkelen, Norges største utslippssektor, varsles i forliket.

Totalrammen på klimaforliket var 3,7 milliarder kroner, der tre milliarder går til vern av regnskog og 700 millioner blant annet går til satsing på lokal kollektivtransport og jernbanen i neste års statsbudsjett. Men dette holder ikke, mener Olsen og trekker fram et eksempel.

- Dette er jo småpenger. De 250 millionene til tog ville vært naturlig i neste års statsbudsjett, uansett klimaforlik eller ikke. Jens har bundet de tre i opposisjonen til å støtte hans politikk, og nå kan de ikke protoestere lenger, sier Solvik-Olsen.

<strong><b>- IKKE RØR BILEN MIN:</strong></b> Kjetil Solvik-Olsen Frp har mange lekebilder på kontoret sitt på Stortinget. Han frykter at den ekte bilen får lide for klimaforliket. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
- IKKE RØR BILEN MIN: Kjetil Solvik-Olsen Frp har mange lekebilder på kontoret sitt på Stortinget. Han frykter at den ekte bilen får lide for klimaforliket. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer

Naturvernforbundet svarer deg i nettmøte klokken 16.30.

Ingen av forlikspartnerne ville i dag gå langt i sin kritikk av resultatet.

- Det er en styrke i norsk politikk at man kan enes på denne måten, slo både Jens Stoltenberg og Lars Sponheim fast under pressekonferansen.

Solvik-Olsen fremhever satsningen på fornybar energi og regnskog som positivt. Han er mer lunken til den varslede økningen i diesel- og bensinavgiftene.

- Økningen er meningsløs i klimasammenheng. Dette rammer bare lommeboken og er gammeldags politikk, vi er mot alt som smaker av slike avgiftsøkinger, sier han.

Men utover at livet for de harde trafikantene gjøres vanskeligere, så tror Solvik-Olsen at Frp kunne vært med på forliket, om de hadde fått gjennomslag for to saker.

- Vi vil ha forskning på thorium-baserte kjernekraftverk og mer utbygging av vannkraft. Det er dette som vil monne om vi virkelig skulle kutte klimagassutslippene, sier han.

- Bare vås

- Vås og gammeldags politikk

- Men dere har jo tidligere tatt til orde for at størsteparten av utslippsreduksjonene skal gjøres i utlandet. Nå er det bestemt at 2/3 av de nasjonale klimagasskuttene skal gjøres hjemme. Kunne Frp gått med på det?

- Det tallet er ren ønsketenking og de sier ingenting om hvordan dette skal gjøres. Det er litt sånn «tenk på et tall». Sponheim sa på NRK at det er viktig å sette seg mål, slik at man må strekkes seg. Men hva skjedde med Bondevik-II sine mål om både NOX- og støyreduksjoner? De ble glemt, sier Solvik-Olsen

- Vi har en like skeptisk holdning til å kutte hjemme som Stoltenberg har markert, sier Frp’eren som allikevel åpner for at han kunne gått inn for forslaget.

- Så dere kunne blitt med på dette brede forliket?

- Forutsatt forskning på kjernekraft og økt vannkraftutbygging, så ja. De løse formuleringene om 2/3 kutt hjemme er bare vås, så det kunne blitt stående, sier Solvik-Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer