Vask deg - unngå penisamputasjon

Mange menn går for lenge med peniskreft før de går til legen, og dermed må unødvendig mange behandles med hel eller delvis amputasjon. God hygiene kan delvis forebygge peniskreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Seksjonsoverlege Bernt Kvarstein ved Sentralsykehuset i Akershus oppfordrer norske menn til å forebygge peniskreft med bedre hygiene. Med en gang de oppdager vorter eller sår som ikke vil gro, bør de oppsøke lege, råder han.

Mellom 30 og 50 norske menn rammes hvert år av peniskreft, ifølge Kreftregisteret. Sykdommen forekommer hos menn helt ned i 30-årsalderen, men de fleste tilfellene oppstår fra 55-årsalderen.

- Mange kvier seg for å gå til lege. De fortrenger at noe er galt og håper at det går over. Ikke sjelden er det mannens kone som har fått ham til å søke lege, sier Kvarstein til nyhetsbrevet Kreftforskning som utgis av Den Norske Kreftforening.

Han mener mange kreftoperasjoner i penis kunne vært unngått hvis flere menn hadde oppsøkt lege tidligere. God hygiene kan delvis forebygge peniskreft.

- Penishodet bør vaskes hver dag. Mange norske menn har her altfor dårlig hygiene, fastslår Kvarstein.

Trang forhud er en risikofaktor for peniskreft, ettersom det gjør hygienen vanskeligere. Derfor bør menn med trang forhud gå til lege og be om at forhuden «åpnes» med et lite snitt, ifølge Kvarstein. Inngrepet regnes som enkelt og gjøres under lokalbedøvelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer