Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vask dere, hun har hepatitt C

Marianne (39) ble forvekslet med en hepatittpasient etter et stygt fall på brosteinen i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Historiker Marianne Herfindal Johannesen var ute i et jobbærend på Bryggen i Bergen, da hun i går formiddag snublet i en kant og gikk på hodet i brosteinen.

- Jeg rakk ikke å ta meg for, det gikk så fort, forteller hun til Dagbladet.no.

Skadene var så store at kollegaen som var sammen med henne ringte etter ambulanse, men møtet med norsk helsevesen ble mer skremmende enn møtet med bakken.

Ikke trodd

Hele tre ganger måtte de purre på ambulansen før den kom, det tok 31 minutter, ifølge AMK-loggen. Da ambulansepersonalet endelig var fremme på stedet, satt Marianne på en stol og holdt tørkepapir over fjeset for å stoppe blødningene. Hun hadde veldig vondt, og tårene rant.

- Jeg forklarte hva som hadde skjedd, men de trodde ikke på meg. De spurte om det samme gang på gang, og spurte på om jeg virkelig var sikker på at jeg hadde snublet. Det føles veldig ille å bli mistrodd på denne måten, sier 39-åringen

Ifølge Marianne selv og vitnene på stedet var det ingen fysisk kontakt mellom sjåførene og den forslåtte pasienten. Hun fikk ingen førstehjelp, og måtte til slutt gå ut til ambulansen med tørkepapiret som eneste sårbehandling.

- De gjorde ingenting med skaden, de tok ikke i meg i det hele tatt. Det eneste de var opptatt av var om jeg kunne åpne øyet mitt, og det kunne jeg ikke, sier Marianne, som fortsatt har store hevelser og smerter i fjeset.

BLE IKKE TRODD: - Jeg forklarte hva som hadde skjedd, men ambulansepersonellet trodde ikke på meg, sier Marianne Herfindal Johannesen. MMS-foto: PRIVAT
BLE IKKE TRODD: - Jeg forklarte hva som hadde skjedd, men ambulansepersonellet trodde ikke på meg, sier Marianne Herfindal Johannesen. MMS-foto: PRIVAT Vis mer

Hun fikk ikke hjelp til å gå trygt bort til båren, som stod på bakken et stykke unna. Et vitne skal ha spurt om ikke ambulansepersonellet skulle hjelpe henne, men ingen svarte.

Ga fortrolige opplysninger

Da Marianne var vel inne i ambulansen, skjedde det 39-åringen er mest sjokkert over. En av de ambulanseansatte skal ha løpt bort til noen arbeidskarer som hjalp Marianne, og sa \'Vask dere, hun har smittsom hepatitt C\'.

- De oppgav fullt navn til en kvinne de trodde var meg. Men jeg har ikke hepatitt C, jeg er frisk som en fisk. Og selv om jeg hadde hatt det, kan de jo ikke oppgi slik informasjon til vilt fremmede mennesker. Dette må jo være brudd på taushetserklæringen, sier hun, tydelig opprørt over det som har skjedd.

Hepatitt C er særlig utbredt blant stoffmisbrukere, Marianne tror hun ble forvekselt med en narkoman. Den andre kvinnen het også Marianne, men hadde et helt annet etternavn.

- Er det virkelig slik at man skiller mellom verdige og uverdige pasienter? I Oslo dreide det seg om rasisme (Ali-saken, red. anm), her er det pasienter som tilhører den svakeste delen av befolkningen som ikke får hjelp, sier Marianne.

Hun vil nå klage saken inn for Fylkeslegen- Dette handler ikke om meg, men at alle som trenger hjelp har krav på å bli behandlet med verdighet.

Beklager episoden 

image: - Vask dere, hun har hepatitt C

Guttorm  Brattebø, leder for akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland Universitetssykehus, beklager hendelsen overfor Dagbladet.no i kveld.

- Det er ikke denne type akuttomsorg vi vil bli forbundet med. Å forveksle pasienters identitet bør ikke skje, men er en reell risiko som vi i helsevenset må forholde oss til, sier han til Dagbladet.no.

- Behandler dere pasienter fra ulike lag av befolkningen på forskjellige måter?

- Jeg skulle ønske jeg kunne ha svart «selvfølgelig ikke», men vi vet at de som befinner seg på samfunnets skyggeside behandles på en annen måte enn andre. Det gjelder ikke bare i Bergen, sier Brattebø, og legger til at det etter Ali-saken i Oslo har blitt satt ekstra fokus på hvordan folk blir behandlet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media